Zusterpark De Riddertuin
Waardevolle stepping stone tussen Zusterpark Rotsoord en Zusterpark Lunetten
De verbinding tussen de stad en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is verder uitgebreid door de opening van het achtste Zusterpark. Op zondag 2 april sloot de Riddertuin in Hoograven zich aan bij dit netwerk van groene verbindingen. Een feestelijke dag, mede omdat de Riddertuin op die dag hun 10-jarig jubileum vierde.
10 jaar geleden besloten bewoners in Hoograven zich te ontfermen over een stukje niemandsland tussen een gymzaal en een school, om te voorkomen dat dit stukje zou verstedelijken. De bewoners vormden de vereniging de Riddertuin en adopteerden in overleg met de Gemeente Utrecht het stukje grond. De Riddertuin is vandaag de dag een grote gezamenlijke buurtmoestuin, waar buren gezamenlijk het groen onderhouden en ondertussen elkaar leren kennen. De tuin wordt beheerd door een enthousiaste en natuurbewuste groep bewoners. Ze denken na over duurzaam bodemgebruik en zetten zich in voor kleine zoogdieren. Zo zetten ze egelroutes uit en laten ze zich hierbij niet beperken door de grenzen van de tuin.
Dit nieuwe Zusterpark in Hoograven is weliswaar een klein Zusterpark, maar erg waardevol voor de verbinding naar het Nationaal Park. De Riddertuin ligt tussen het Zusterpark Rotsoord en Zusterpark Lunetten in en versterkt daarmee de verbinding vanuit de stad helemaal naar het Nationaal Park. Zusterparken dragen bij aan het verminderen van de gevolgen van klimaatsverandering, versterken de biodiversiteit en zorgen voor een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving in de stad. Bovendien creëren de Zusterparken draagvlak voor natuur. Dit is erg belangrijk, omdat de natuur steeds meer onder druk komt te staan. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug bundelt daarom graag de krachten met buurtvergroeners en richt samen met hen Zusterparken op in stedelijk gebied, net zolang tot er één groot park is.