Zusterpark Oosterspoorbaan
Op zondag 21 april was de lancering van de Oosterspoorbaan in Utrecht als 10e Zusterpark van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hiermee sluit de Oosterspoorbaan zich aan bij een netwerk van stadvergroeners. Mensen die groen in steden en tussen steden en het ommeland verbinden, helemaal tot aan het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het bijbehorende Zusterparkbord werd feestelijk onthuld, alle Zusterparken en het Nationaal Park plantten een boom en er waren die dag allerlei activiteiten te beleven voor jong én oud.
Bekijk hier de video van deze lancering, gemaakt door Tanja Veenstra voor U in de Wijk Oost.
De Zusterparken-beweging wil samen één groot park zijn. Verschillende buurt- en stadvergroeners in provincie Utrecht zetten zich in voor behoud van bestaand groen, vergroenen van stukken stad en voor groene verbindingen tussen stad en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH). De Zusterparkmakers willen met hun inzet bewoners en natuur van zowel de steden als de omgeving van de stad en het NPUH gezond houden. Steeds meer vergroeners hebben zich aangesloten bij deze beweging. Park Oosterspoorbaan is afgelopen zondag officieel geopend als 10e Zusterpark in Utrecht. Zo wordt de relatie tussen de stad Utrecht en het NPUH steeds verder uitgebouwd en versterkt.
Jeroen Heemsbergen, programmamanager bij het NPUH, onthulde één van de twee Zusterpark-borden op Park Oosterspoorbaan. De borden zijn te bewonderen op het Schippersplantsoen en aan de Koningsweg in Utrecht. Hierna hebben Jeroen Heemsbergen én alle vertegenwoordigers van de tien Zusterparken op verschillende plekken in het park een boom geplant namens hun park. Hij vertelt tijdens de onthulling van het bord: “Met het uitroepen van het 10e Zusterpark in Utrecht en het planten van 11 bomen maken we de sociale en groene verbinding van Utrecht met het Nationaal Park nog sterker.”
Park Oosterspoorbaan is een succesvol project voor en door bewoners. De actieve initiatiefnemers van het park vinden het belangrijk dat Utrechters zich blijven inzetten voor groen in hun eigen buurt. Aansluiting als Zusterpark versterkt de participatie. Het laat zien dat er veel kan als je zelf de handen uit de mouwen steekt.
Op de buiten gebruik geraakte Oosterspoorbaan is een fiets- en wandelpad aangelegd vanaf de Maliesingel tot aan de Koningsweg. Buurtbewoners hebben in de omliggende stukjes grond een park ingericht met planten, een speeltuin en sporttoestellen. Op 20 januari 2017 is Park Oosterspoorbaan officieel geopend. Park Oosterspoorbaan is nu dé groene verbinding tussen de Utrechtse binnenstad en het Kromme Rijngebied.
Wil jij je inzetten voor natuur, landschap en groen erfgoed bij jou in de buurt, maar ook de verbinding maken met het Nationaal Park? Sluit je dan aan bij deze beweging van Zusterparken. Kijk voor meer informatie op npuh.nl/zusterparken/
Meer weten over de Oosterspoorbaan? Kijk dan ook eens op https://oosterspoorbaan.nl/utrechts-zusterpark/