Heuvelrugtuinen

Heuvelrugtuinen is een succesvol bewustwordingsproject onder de Blauwe Agenda, met al 344 geregistreerde tuinen. Een belangrijk onderdeel van een Heuvelrugtuin is de waterhuishouding. Zo wordt er in een Heuvelrugtuin water opgevangen en kan het water gemakkelijk wegzakken in de bodem. Bewoners worden hierbij geholpen door afkoppeldagen, cursussen en via animaties en fact sheets. Tot nu toe deden 7 gemeenten (De Bilt, Baarn, Zeist, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug, Rhenen en Veenendaal) mee aan het project en in 2024 gaan we dit opschalen naar 10 gemeenten (met de gemeenten Leusden, Amersfoort en Soest), om zo nog meer bewoners te bereiken en tuinen te vergroenen.

Jij kunt dus via dit project onderdeel worden van het Nationaal Park. Door het aanleggen van een Heuvelrugtuin. Een Heuvelrugtuin is minstens 60% groen,  er wordt gifvrij getuinierd, het biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Is jouw groene hart inmiddels sneller gaan kloppen en wil jij ook aan de slag met jouw Heuvelrugtuin? Mooi! We hebben namelijk heel veel leuke tips voor je. Bekijk onderstaand filmpje en ga aan de slag!

Wil je niks missen over de Heuvelrugtuinen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op  Facebook en Instagram!

Heuvelrugwijs

In het educatieve programma HeuvelrugWijs ontdekken schoolkassen (groep 5/6) onder begeleiding van 2 getrainde vrijwilligers de geheimen van de Utrechtse Heuvelrug. Eén van die geheimen is de kostbare blauwe schat die in de bodem zit. De kinderen leren bijvoorbeeld hoe het water in de bodem terecht komt en waar dat water daarna heen gaat/voor wordt gebruikt. HeuvelrugWijs is in 2023 opgeschaald van één naar drie locaties: Zeisterbos, Baarnse Bos en Landgoed de Paltz (Soest). Leerlingen van 16 scholen ontdekten vanaf deze vertrekpunten wat de Utrechtse Heuvelrug zo bijzonder maakt aan de hand van verhalen, spellen en leuke doe-opdrachten. Dit deden zij onder begeleiding van in totaal 20 vrijwillige HeuvelrugWijzers. In 2024 willen we HeuvelrugWijs verder uitbreiden naar minimaal vijf locaties (met een focus op Heuvelrug Zuid) en vanaf iedere locatie 5 – 10 schoolklassen ontvangen. Op die manier zal ieder kind op en rond de Utrechtse Heuvelrug leren hoe het watersysteem werkt.

Wil je meedoen met jouw school aan Heuvelrugwijs? Neem contact op met Bo Blommendaal via bo.blommendaal@npuh.nl

Theatercollege over water

In het kader van het twintigjarig jubileum van het NPUH, organiseren we een reeks van vijf theatercolleges in theater Figi, Zeist.  Tijdens de colleges delen verschillende experts meer over de geschiedenis, ontwikkelingen en achtergronden van natuur, landschap en erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Elk college wordt gehost door een burgemeester van één de gemeenten uit het gebied van het park. Op maandag 11 september 2023 was burgemeester Magda Jansen-van Harten (Gemeente Woudenberg) de host van het theatercollege ‘Water(tekort) op de Utrechtse Heuvelrug’. Dr. Ir Niko Wanders (Utrecht University) en dijkgraaf Jeroen Haan (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) bespraken de gevolgen van droogte, mogelijke oplossingen op de korte en lange termijn en beantwoordden vragen uit het publiek, wat uit meer dan 100 personen bestond.

Jongerenraad

Begin 2024 zijn er 10 nieuwe leden geworven voor de jongerenraad van NPUH. Samen met deze  jongerenraad, en eventueel met betrokkenheid van de jongerenraden van de waterschappen, gaan we een activiteit/project rondom water organiseren. Op deze manier kan de jongerenraad zelf nog meer jongeren betrekken bij de Blauwe Agenda en waterbewustwording.

Blauw Erfgoed

Wat kan allemaal worden beschouwd als Blauw Erfgoed, waar ligt het, etc. De Blauwe Agenda wil graag blauw erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug definiëren, de bekendheid en de waardering van het blauwe erfgoed vergroten. Een inventarisatie- en bewustwordingsproject waarbij de definitie van blauw erfgoed bepaald wordt, het blauwe erfgoed in kaart wordt gebracht en de verhalen rondom dit erfgoed bekend worden.

Vakantieparken pilot

We gaan met de vakantieparken een aantal maatregelen uitvoeren die bijdragen aan de ambities van de Blauwe Agenda om tot een robuust watersysteem te komen, bijvoorbeeld door hemelwater te laten infiltreren in de bodem en in te zetten op waterbesparing. Ook nemen we bewustwording rondom water besparen bij de bezoekers van het vakantiepark en de mogelijke voorbeeldrol voor andere vakantieparken in en rondom de Utrechtse Heuvelrug mee als onderdeel van dit project. Het gaat om de volgende vakantieparken: Soof Retreats in gemeente Rhenen, Bospark Bilthoven in gemeente De Bilt en RCN het Grote Bos in gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Symposium

Om onderlinge verbinding en de zichtbaarheid van de Blauwe Agenda te vergroten wordt er jaarlijks een Blauwe Agenda symposium georganiseerd, startend in 2024. Dit is hét moment om van elkaar te leren, projectresultaten uit te wisselen en elkaar te inspireren.