Heuvelruginitiatieven

Natuur, landschap en erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug worden gekoesterd. Veel mensen zetten zich daar actief voor in: als vrijwilliger, in een bewonersinitiatief of als ondernemer. Bekijk de filmpjes en kijk waar jij kunt helpen of start zelf een initiatief en laat het ons weten.

 

Heuvelruginitiatieven

Heidetuin in Driebergen

Na de februaristormen in 1953, waarbij veel bomen sneuvelden, ontwikkelden enthousiaste ambtenaren een  Heidetuin in het Rijsenburgse Bos. In 1972 leverde de tuin Driebergen de titel ‘heidehoofdstad’ op. De tuin is op dit moment in slechte staat en de Vereniging ‘Tussen Heuvelrug & Wetering’ presenteerde haar plannen om de Heidetuin te revitaliseren. Ze zochten naar kennis, handjes en geld om de heidetuin in ere te herstellen. Inmiddels heeft Utrechts Landschap zich gemeld als reddende engel. De Heidetuin in Driebergen wordt, als onderdeel van een totaal­ deal over de bossen, eigendom van het Utrechts Landschap.

De natuurdocumentaire van de Dassenwerkgroep

De Dassenwerkgroep van Vereniging Dorp en Natuur uit Leersum filmde het leven van twee dassenfamilies. Dit leverde zoveel prachtig materiaal op, dat ze er een natuurdocumentaire van kunnen maken. Hiervoor hadden ze 1650,­ euro nodig om twee time lapse camera’s te kopen. Inmiddels hebben ze het gehele bedrag binnen dankzij bijdragen van de Vereniging Dorp en Natuur, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap en diverse individuen. Zo maken ze van de documentaire een paradepaardje voor de Utrechtse Heuvelrug.

Schaapskudde Doorn

Herders zijn al 5000 jaar verbonden aan Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het is de ambitie van Herder Daniël om dit voort te zetten, op een moderne manier. Naast het groenbeheer van verschillende landgoederen organiseert hij ook workshops en meditatieve activiteiten en voor deze activiteiten is hij opzoek naar locaties. Denk je met hem mee?

Zusterpark: Hof van Cartesius

Het Hof van Cartesius is begin 2018 officieel geopend en werkt momenteel aan een uitbreiding. Als de bouw daarvan klaar is zijn er nieuwe (dak)tuinen, een mini-voedselbos en een kweekvijver gerealiseerd. Het Hof van Cartesius is toe aan een nieuwe stap en wil verder vergroenen. Wil jij meedenken?

Zusterpark: Rotsoord Utrecht

Ron Buiting is actief als buurtbewoner in Zusterpark Rotsoord. Hij wil van Rotsoord een fijnere en groenere plek maken. Op dit moment is het nog heel stenig. Hij heeft als missie om Rotsoord te vergroenen. Ben jij Parkmaker? Ben jij ook bezig in of rondom de stad? En wil jij Ron helpen om Nationaal Park op de kaart te zetten?

Duurzaam ondernemen met zwammen en kastanjes

Landgoed Zonheuvel biedt ruimte aan 15 bedrijven die met elkaar campus landgoed Zonheuvel vormen. Op de campus staan samenwerken, bezinnen en inspireren centraal. Alle activiteiten van de campus gaan over dialoog, SDG’s (duurzame ontwikkelingsdoelstellingen) arbeidsverhoudingen en kunst & cultuur. Landgoed Zonheuvel kent tal van duurzame initiatieven en heeft niet voor niks het Gouden Green Key certificaat. Hun nieuwste initiatieven gaan over koffiedik en zwammen kweken en tamme kastanjes en hier kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken.

Heuvelrug in Goede Banen

Het bewonersinitiatief in Goede Banen wil de kwaliteit en herkenbaarheid van de Utrechtse Heuvelrug vergroten. De natuur en de rust in dit prachtige gebied staan steeds meer onder druk. Daarom hebben ze een visie opgesteld met 3 speerpunten. Om dit te realiseren hebben ze jouw steun nodig. Bekijk hier om welke speerpunten het gaat.

De Weide Blik: Initiatief 1km dijk (en zo ver je kunt kijken…)

Het Langbroekerweteringgebied vormt de eeuwenoude schakel tussen de Heuvelrug en het Kromme Rijngebied. Wij, de bewoners van dit gebied, maken ons zorgen over de ontwikkelingen in het buitengebied. Oude boerenbedrijven verdwijnen en er worden veel plannen gemaakt om weilanden vol te leggen met zonnepanelen. De klimaatdoelen zijn voor ons heel erg belangrijk, maar je moet goede afwegingen maken. De beleidsmakers moeten begrijpen wat voor gebied het is. Dat kun je het beste doen door verhalen te vertellen over de mensen die er wonen. Daarom ons project ‘Verhalen van 1 km dijk en zover je kunt kijken’. Doe je mee?

Grounded: Broedplaats voor een duurzame samenleving

Dit collectief van onderzoekers, kunstenaars en ondernemers werkt samen aan de transitie naar een duurzame samenleving. Ze doen dit door middel van voedsel, educatie en kunst. Ze bieden een broedplaats aan iedereen die hieraan bij wil dragen. Ze zijn op zoek naar andere ondernemers en organisaties die zich inzetten voor ecologie, cultuur en duurzaamheid. Bekijk het filmpje over hun activiteiten.

Iedereen is GoedVolk

GoedVolk is een initiatief van een groep inwoners van de Utrechtse Heuvelrug die een positieve bijdrage willen leveren aan de duurzaamheid van de regio Utrechtse Heuvelrug. Door de aanwezige talenten te mobiliseren en in te zetten voor thema’s die leven en van belang zijn voor onze samenleving. Maak kennis met deze bevlogen groep mensen en zie hoe jij kunt bijdragen.

Green Race

Stichting Green Race staat voor sporten in en voor de natuur. Ze organiseren sportevenementen in het Nationaal Park waarbij ze de opbrengst aan de natuur doneren. Sporten in de natuur draagt bij aan een gelukkiger en gezonder leven. Meer weten? Bekijk het filmpje.

Stichting Wegh der Weegen

De Wegh der Weegen (N237) tussen Amersfoort en Utrecht werd halverwege de 17e eeuw aangelegd en kent een rijke geschiedenis. De stichting zet zich in voor behoud, herstel en beleving van deze bijzondere cultuurhistorie.

Zusterpark Voordorp

Voordorp ligt aan de noordoostrand van de stad Utrecht en grenst aan de volkstuinparken Ons Buiten, De Pioniers en De Driehoek. Zelf heeft Voordorp een klein groen hart met een parkje en buurtmoestuin De Voortuin. De openbare ruimte biedt veel kansen om te vergroenen en om de biodiversiteit te vergroten. Hier hebben deze bewoners dan ook goed gebruik van gemaakt. Ze hebben enkele brede stoepen vergroend en een slootberm ingeplant met struiken en planten. Hierdoor zijn er mooie groene zones ontstaan die bijdragen aan de biodiversiteit waar vogels, bijen en vlinders, en mensen, heel blij van worden.

Meer informatie

Zusterpark Het Groene Spoor

De werkgroep “Het Groene Spoor” is opgericht in 2007. Hun doel is om een groene verbinding tot stand te brengen tussen de binnenstad van Amersfoort (vanaf de rivier de Eem) tot aan het bos Birkhoven en verder door naar het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hierbij willen ze gebruik maken van de open terreinen, die liggen aan de noordzijde van de spoorlijnen (het centraal station Amersfoort en het rangeerterrein). Ze willen ook de omwonenden, zowel bewoners als bedrijven, deel laten nemen in de aanleg en het beheer van de delen van Het Groene Spoor en zo uit te groeien tot een steeds groter wordende groep in Amersfoort.

Meer informatie

Zusterpark Noordse Park

Zusterpark Noordse Park is een actieve beweging van groene vrijwilligers. Zo ruimt een aantal bewoners regelmatig zwerfvuil op, verbeteren ze onveilige plekken en organiseren ze samen met andere partijen allerlei activiteiten waardoor de buurt elkaar kan ontmoeten in het groen. Naast de moestuin, natuurspeeltuin, hondenuitlaatplek en sportveld, beheren de buurtvergroeners het ZaailingenPocketPark*. In dit stukje van het park kijken ze welk groen er uit zichzelf opkomt en wil groeien, pas daarna bepalen ze of ze willen bijsturen en welke nieuwe natuur ze ruimte willen geven.