De flora en fauna in de omgeving van deze TOP Kasteel Groeneveld is zeer divers vanwege de uiteenlopende landschappen, waarbij waterpartijen, heide en stuifzand op korte afstand van elkaar zijn te bezoeken. Behalve de eeuwenoude bossen, zijn ook de Soester duinen, de Larense hei, de Blaricumse meent en de Eemnesser polder een bezoek waard. In twee uur tijd passeer je al deze landschappen. Fiets of wandel langs de eeuwenoude buitenplaatsen met bomenlanen tot wel drie rijen dik. Of verken de polder waar de rivier de Eem voor prachtige vergezichten zorgt.
Staatsbosbeheer zorgt in deze omgeving voor het onderhoud en de aanleg van een uitgebreid netwerk van routes voor wandelaars, fietsers en ruiters. Door de bossen van Lage Vuursche is een prachtig parcours uitgezet voor mountainbikers. Ondanks de vele bezoekers aan de natuur en diverse bezienswaardigheden in Baarn, ervaart men toch de rust die de rijke kooplieden in de 17e en 18e eeuw ook opzochten.
Wandelroutes vanaf deze TOP
1. Wandelroute Engelse Park, 6 km. Deze route van Staatsbosbeheer is aangegeven met rood genummerde ronde bordjes. De verharde paden lopen kronkelend over het landgoed Groeneveld langs imposante boompartijen en vijvers.
2. Vijverwandeling Baarn, 12 km. Aan de andere kant van het spoor vind je de Vijverwandeling. Aan het eind van het landgoed Groeneveld maakt u de overstap naar de Hooge Vuursche waar de witte paaltjes u langs diverse vijvers leiden. Dit gebied kenmerkt zich door de kleine kronkelpaadjes, afgewisseld met brede beukenlanen.
Fietsroutes vanaf deze TOP
Volg het fietsknooppuntensysteem en kies de afstand die bij je past! Al wandelend en fietsend ontdekt u het eeuwenoude landschap. Het ene moment omringd door vele andere bezoekers en dan opeens weer helemaal alleen slechts omringd door de natuur.
1. Fietsroute Baarnsche Highlights, 29 km. Met deze route ontdek je de diverse bijzondere bezienswaardigheden van het prachtige Baarn. Vanaf Kasteel Groeneveld fiets je over het landgoed door de bossen naar Kasteel De Hooge Vuursche. De route gaat verder langs Paleis Soestdijk via De Naald van Waterloo over de Brink en door de villawijk Hoog Baarn weer terug. Bekijk de route
Highlights in de buurt
Landgoederen en Kastelen
Baarn heeft als dorp altijd aantrekkingskracht gehad. In de Gouden Eeuw lieten rijke kooplieden uit Amsterdam hier aan de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug hun zomer- en jachthuizen bouwen. Door de komst van de spoorlijn Amsterdam – Amersfoort in 1874 verrezen er steeds meer villa’s en statige herenhuizen met unieke torentjes. Andere bekende landgoederen op de heuvelrug zijn Slot Zeist, Kasteel Amerongen en Huis Doorn. De uitloper van de heuvelrug, de Laagte van Pijnenburg, kenmerkt zich door landgoederen als Kasteel Drakensteyn, Kasteel De Hooge Vuursche, Paleis Soestdijk en natuurlijk Kasteel Groeneveld.
Paleis Soestdijk
Paleis Soestdijk, het voormalige Koninklijk Huis van Juliana en Bernhard was van oorsprong een hofstede, die in 1674 uitgebouwd werd tot jachtslot. Het paleis heeft de afgelopen eeuwen vele bekende lieden gehuisvest zoals: Stadhouder Willem III, Koning Lodewijk Napoleon, Koning Willem II met Anna Paulowna en natuurlijk Koningin-moeder Emma die voor haar 70ste verjaardag elektrisch licht op Soestdijk kreeg.
Brink in Baarn
De Brink is sinds de middeleeuwen het centrale punt van Baarn. Het Bronzen Paard herinnert aan de drinkbak waar de paarden vroeger uit dronken. De Brink kent verder nog: het Schoutenhuis uit 1870, de Pauluskerk uit ca. 1385 met een 17e eeuwse hofkerkbank en doopvont. De Wilhelminabank herinnert aan het 25 jarig jubileum van Koningin Wilhelmina in 1923.
Lage Vuursche
Het dorp Lage Vuursche telt maar liefst 44 rijksmonumenten en is een van rijkswege beschermd dorpsgezicht. Een herberg uit 1652, nu een restaurant, de Stulpkerk en kasteel Drakensteyn zijn enkele voorbeelden. Dit pittoreske dorp ontvangt jaarlijks honderdduizenden toeristen voor de natuur, cultuur en de pannenkoeken. De midgetgolftuinen met drie banen en het klimbos zorgen voor de nodige actie.
Eempolder
De Laagte van Pijnenburg is de overgang tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Eempolder. Wie van prachtige vergezichten houdt, kan zijn hart ophalen in de polder. Diverse weide- en trekvogels sieren de groene vlaktes, waar de Eem kronkelend zijn weg vindt van Amersfoort tot aan het Eemmeer. Kijk voor het vaarschema van de fietsboot op www.eemlijn.nl.
Bereikbaarheid OV
- Vanaf NS station Hilversum: zie 9292.nl
- Vanaf NS station Baarn, ongeveer een half uur lopen. Op het station zijn fietsen te huur.