De Jongerenraad Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De Jongerenraad is een adviesorgaan van jongeren tussen de 16 en 26 jaar. De raad mag gevraagd en ongevraagd advies geven aan de Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en haar samenwerkingspartners over alles wat er speelt (of zou moeten spelen) op en rondom de Utrechtse Heuvelrug. Ook zorgt de raad dat jongeren meer betrokken raken bij wat er allemaal speelt.

En dat is belangrijk, want het behouden, beschermen en ontwikkelen van natuur, landschap en (cultureel) erfgoed is een complexe uitdaging. En daar kunnen we de ideeën en hulp van jongeren goed bij gebruiken!

Wat doe je binnen de Jongerenraad NPUH?

De Jongerenraad NPUH heeft als taak om de stem van jongeren te laten horen en meer jongeren te betrekken bij de Utrechtse Heuvelrug, o.a. via:

  • Gevraagd en ongevraagd advies geven aan de Stichting, zowel op beleids- als projectniveau. In ieder geval zal er twee keer per jaar een overleg tussen de Jongerenraad en Stichting zijn waarin gesproken wordt over alles wat er dan relevant is. De Stichting doet haar best om zoveel mogelijk van het advies over te nemen.
  • Stimuleren van jongerenparticipatie op en rondom de Utrechtse Heuvelrug. Bijvoorbeeld via het onderhouden van een community via deze webpagina, mailing of een bijeenkomst
  • Jaarlijkse presentatie bij het programmaoverleg van de Stichting met aansluitend het leiden van een dialoog hierover. Het programmaoverleg is dé plek waarin organisaties actief op en rondom de Utrechtse Heuvelrug samenkomen om dingen af te stemmen over het gebied. Denk aan de gemeentes, provincie Utrecht, waterschappen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Utrechts Landschap, Utrechts Particulier Grondbezit, LTO, NS, NMU, IVN, onderwijsinstellingen en nog meer.
  • Het jaarlijks initiëren en opzetten van een eigen activiteit ter bevordering van jongerenparticipatie en het beschermen, behouden en ontwikkelen van natuur, landschap en (cultureel) erfgoed op en rondom de Utrechtse Heuvelrug. Uiteraard op een thema dat de Jongerenraad interessant én relevant vindt.
  • Meedenken over hoe we de Jongerenraad verder kunnen ontwikkelen zodat zowel jij, de jongeren die je vertegenwoordigt, de Stichting én de Utrechtse Heuvelrug nog meer kunnen profiteren van deze samenwerking.

Waarom zou je deelnemen aan de Jongerenraad?

  • Je wil graag iets bijdragen aan het behouden, beschermen en ontwikkelen van natuur, landschap en/of (cultureel) erfgoed in jouw omgeving.
  • Je wil graag meer leren over wat er allemaal komt kijken bij de organisatie rondom een Nationaal Park, het belang van samenwerking en welke uitdagingen er spelen (en hoe die op te lossen).
  • Je wil graag meedenken over lokaal/regionaal beleid en visies rondom allerlei verschillende thema’s.
  • Je wil graag meer leren over hoe je activiteiten organiseert en wat daar allemaal bij komt kijken.
  • Je kunt je eigen projecten/activiteiten initiëren.
  • Je vindt het leuk om met enthousiaste leeftijdsgenoten samen aan de slag te gaan.
  • Je bouwt een netwerk op.
  • Het is een mooie toevoeging aan je CV
  • En het belangrijkste: het is natuurlijk gewoon heel erg leuk!

Wil je je aanmelden? Klik dan hier om het aanmeldformulier in te vullen.*

*We vragen onze leden om een geldige VOG aan te tonen. 

Leden van de Jongerenraad NPUH

Image description
Sepp Zweekhorst, voorzitter van de Jongerenraad

Hallo! Ik ben Sepp (20) en ik ben de voorzitter van de Jongerenraad NPUH. Toen de Jongerenraad werd opgericht was ik direct enthousiast en ben ik als één van de eerste leden aangesloten. Ik ben opgegroeid en woon in Maarn, wat midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt. De bossen, heide en stuifzanden zijn dan ook zeer bekend terrein voor mij. Ik volg de studie Bachelor Landscape and Environment Management, waar ik veel leer over de ontwikkeling en het beheer van natuurgebieden. Binnen de Jongerenraad zet ik mij in om leeftijdsgenoten kennis te laten maken met de natuur die de Utrechtse heuvelrug te bieden heeft en het belang om deze natuur te behouden.
Image description
Judith Nugteren, secretaris van de Jongerenraad

Hoi! Mijn naam is Judith (21) en vanaf het voorjaar van 2024 ben ik begonnen als secretaris van de Jongerenraad NPUH. Als inwoner van Zeist, midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, ben ik vaak te vinden in de prachtige natuurgebieden van het nationaal park. Ik vind het heerlijk om te wandelen, op zoek te gaan naar wilde dieren en ze vast te leggen met mijn camera. Met mijn bachelordiploma 'Toegepaste Biologie' op zak, sta ik te popelen om mijn passie en kennis om te zetten in acties en andere jongeren net zo enthousiast te krijgen over onze groene leefomgevingen als ik. Hiermee hoop ik bewustwording te creëren en de stem te kunnen zijn voor adviezen naar een groene toekomst!
Image description
Thymen Vuik, penningmeester van de Jongerenraad

Hallo daar! Ik ben Thymen, 23 jaar en ik woon in Zeist. Ik heb biologie gestudeerd in Utrecht, daar heb ik mijn passie voor natuur helemaal herontdekt en nu wil ik graag mensen helpen met diezelfde passie vinden. In mijn jeugd ben ik veel buiten geweest en was ik altijd aan het rondhuppelen door de natuur. Nu ik ervaar weer een grote rust en heb ik veel plezier als ik op de Utrechtse Heuvelrug wandel. Deze rust deel ik graag met anderen als lid van de jongerenraad. Als ik mensen kan helpen dat te vinden, en het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug tegelijkertijd een beetje extra kan beschermen is mijn lidmaatschap geslaagd.
Image description
Tycho Kosterman, lid van de Jongerenraad

Mijn naam is Tycho Kosterman, ik ben 21 jaar oud en ik ben lid van de Jongerenraad NPUH. Momenteel studeer ik Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht. De reden dat ik me heb aangemeld voor de Jongerenraad is omdat ik vind dat het belangrijk is dat jongeren hun stem laten horen en dat hun perspectief wordt meegenomen in de beslissingen die worden genomen. Daarnaast zie ik deze raad als een kans om mezelf te ontwikkelen en waardevolle ervaring op te doen. Ik kijk ernaar uit om met andere jongeren samen te werken en een steentje bij te dragen aan het verbeteren van het nationaal park!
Image description
Romy van Soest, lid van de Jongerenraad

Graag stel ik mezelf voor: mijn naam is Romy, ik ben 22 jaar oud en sinds april 2024 lid van de jongerenraad van NPUH. Momenteel studeer ik Bos- en Natuurbeheer aan Hogeschool Van Hall Larenstein, en ik ben bijzonder gepassioneerd over ons prachtige nationale park op de Utrechtse Heuvelrug. Ik ben geboren en getogen in Amerongen, een dorp omringd door bos. Naast mijn liefde voor mijn geboortedorp, bezoek ik regelmatig andere delen van het nationale park, zoals Kwintelooijen en het Leersumse Veld, vaak te paard. Als lid van de jongerenraad wil ik bijdragen aan het behoud en de verbetering van onze natuur. Daarnaast hoop ik andere jongeren te inspireren om vaker de natuur op te zoeken en te genieten van al het moois dat het te bieden heeft.
Image description
Julia Wolsink, lid van de Jongerenraad

Hey, ik ben Julia, 21 jaar en geboren en getogen in het prachtige Amersfoort.
Al 3 jaar studeer ik biologie aan de Universiteit van Utrecht, en ben ik elke dag meer aan het leren over de natuur en hoe je dat moet beschermen. En wat is beter dan het beschermen van de natuur waarin je zelf bent opgegroeid? Vandaar dat ik me aan heb gemeld voor de jongerenraad NPUH, om actief bij te dragen aan conservatie en mijn kennis toe te passen in de praktijk. Ik hoop dat ik als lid van de jongerenraad enorm veel nieuwe ervaringen op ga doen en dit mee te nemen in mijn loopbaan. Ik kijk er naar uit!
Image description
Puck Lieverse, lid van de Jongerenraad

Hey! Ik ben Puck, 19 jaar en opgegroeid in het Limburgse Heuvelland. Sinds afgelopen jaar studeer ik aan University College Utrecht, waarin in Environmental Science en Biology combineer met een minor in Media Studies. Ik ben gepassioneerd over milieubehoud en natuurbescherming en gedreven om innovatieve oplossingen te vinden om het milieu te beschermen. Ik denk dat er veel te verbeteren is in de bewustwording van de natuur onder jongeren en in de communicatie tussen verschillende partijen in het Nationaal Park. Ik ben dan ook super enthousiast om deel uit te maken van de jongerenraad. Het is de perfecte plek om mijn interesses te combineren. Als lid hoop ik anderen te inspireren en activeren om zich in te zetten voor de natuur in Nederland. Ik kijk ernaar uit om samen met andere jongeren aan de slag te gaan!
Image description
Manon Biersteker, lid van de Jongerenraad

Hoihoi! Ik ben Manon (22) en ik studeer op dit moment met veel enthousiasme Biologie in Utrecht. Ik heb een grote voorliefde voor de natuur, het behoud ervan en de biodiversiteit die we in de Nederlandse natuur kunnen vinden. In mijn ogen is het heel belangrijk om jongeren te betrekken bij de natuur en beslissingen die genomen worden omtrent het beleid en management. Daarom ben ik lid geworden van de jongerenraad. Daarbij hoop ik dat we andere jongeren nóg enthousiaster kunnen maken over het NPUH en al het moois dat het park te bieden heeft. Ik vind het heel vet om lid te mogen zijn van de jongerenraad en ben benieuwd wat wij allemaal teweeg kunnen brengen!
Image description
Sebastian Bok, lid van de Jongerenraad

Hey! Mijn naam is Sebastian, ik ben 24 jaar en sinds 2024 lid van de Jongerenraad NPUH. Op het moment studeer ik Biofabrication en Drug Innovation aan de Universiteit Utrecht en woon ik in Bilthoven. Ik ben altijd opgegroeid in het midden van de bossen en vind niks beter dan een wandeling er doorheen, welk seizoen het ook is. Ik wil ervoor zorgen dat jongeren ook hun stem kunnen laten horen over de natuur in dit prachtige park. Daarnaast wil ik andere jongeren net zo enthousiast maken over de Utrechtse heuvelrug en alle kansen die er zijn om het gebied te beleven.
Image description
Sascha Vreekamp, lid van de Jongerenraad

Ik ben lid van de Jongerenraad Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug voor de prachtige zandhagedis in de heide, voor de lachende groene specht, de grote vingerhoedskruid en de machtige beuken. Met mijn achtergrond als grafisch ontwerper zie ik het als mijn rol om de visuele stem te zijn van dit unieke maar ook kwetsbare gebied. Ik wil over de toppen van de bomen (en verder) zingen hoe mooi en hoe belangrijk onze bossen zijn voor mens en dier.

Verhalen de Jongerenraad - In verbinding met de natuur

  • Stilstaan bij de natuur - Bryan Dekker

    Bekijk het verhaal van Bryan hier of lees het verhaal hieronder:

    Toen ik voor het eerst op de middelbare school mijn stage moest uitzoeken ben ik via het oude werk van mijn vader terechtgekomen bij een boswachter op een landgoed in Zeist.

    Het was een prachtig landgoed waar een groot gebouw stond waar mensen vergaderingen hielden en zakelijke dingen bespraken.

    Tijdens de stage viel me op dat er veel werd besproken in het gebouw, maar dat ze weinig stil stonden bij de natuur waar ze zo dichtbij stonden.

    Zoals de jonge konijnen die met hun familie op het landgoed wonen die op het gras rennen. Maar ook de jonge vosjes die met hun broertjes en zusjes rond de dennen en eiken spelen.

    Doordat er steeds meer veranderingen spelen in het leven, door bijvoorbeeld ouder worden en interesses die veranderen is het juist soms belangrijk om stil te staan bij de kleine dingen in het leven zoals bijvoorbeeld een dagje de natuur in, samen, alleen of met vrienden.

    Ik wil als lid van de Jongerenraad mijn best doen om meer mensen de natuur te laten beleven en ze te laten zien dat de natuur dichterbij ze staat dan ze denken.

  • De magie van natuur - Julia Wolsink

    Bekijk het verhaal van Julia hier of lees het verhaal hieronder:

    Jaren geleden was ik in mijn tussenjaar gaan werken in een botanische tuin. Een waar paradijs op het eiland Bonaire, waar dieren vrij rond liepen tussen de kleurrijke planten en bloemen. De eigenaar, een sjamaan en professor, leerde mij van alles over de bijzondere krachten van de natuur. Zo stond er ook een grote boom in het midden van deze tuin, en hij noemde dit een totempaal die superkrachten moest hebben. Dit was moeilijk te geloven tot ik het van dichtbij meemaakte. Ik moest mijn armen omhoog houden, en hij duwde hierop. Dat zorgde er natuurlijk voor dat mijn armen naar beneden gingen. Toen moest ik een rondje lopen om deze boom en hem aanraken. Toen deden we het opnieuw, en een waar mirakel vond plaats. Ik leek opeens enorm sterk, en hij kon duwen en hangen wat ie wilde, maar mijn armen gingen niet omlaag. Dit heeft er voor gezorgd dat ik nu elke dag de magie van de natuur probeer te zien in het dagelijks leven.

  • Huppelen als een kind - Thymen Vuik

    Bekijk het verhaal van Thymen hier of lees het verhaal hieronder:

    Dit is het verhaal van hoe ik van de natuur ben gaan genieten. Vroeger ben ik elke zomer meegenomen door mijn ouders om te kamperen in Duitsland, met veel bloemrijke weides. Als kind vond ik het heerlijk om door deze weides met gele boterbloemen, witte madeliefjes en rode en witte klavers te huppelen. Dat huppelen door de kleurrijke weides gaf mij een kinderlijk en rustgevend gevoel. Mijn vader die naar andere bloemen keek en mijn zus en moeder die van het uitzicht genoten. Dat gevoel dat ik bij die natuur kreeg was voor mij blijheid.

    Ik werd ouder en ik ging minder met mijn ouders doen, ik zat meer binnen in mijn kamer en op mijn telefoon. Hier verloor ik ook het gevoel en de binding met de natuur. Ook moest ik met over meer dingen druk maken, opeens kwamen er toetsen waar zorgen voor waren. Nu ik ouder ben denk ik terug aan dat gevoel dat ik toen had, dat kinderlijke en rustgevende gevoel is er nu nog steeds. Als ik nu blijf huppelen en in de natuur blijf zijn komt dat rustgevende weer terug. Als ik ook maar een klein beetje van dat gevoel kan delen met jullie is dat het voor mij waard en is mijn lidmaatschap geslaagd. Dus huppel met mij mee!

  • De Utrechtse Heuvelrug, mijn verleden, heden & toekomst - Sepp Zweekhorst

    Bekijk het verhaal van Sepp hier of lees het verhaal hieronder:

    In de natuur van de Utrechtse Heuvelrug ben ik opgegroeid en speelde ik als kind. Hutten bouwde ik in het bos, sleeën deed ik op de stuifduinen en klimmen in de bomen. Mijn vader nam mij regelmatig mee het bos in en leerde mij wat het betekent om verantwoordelijkheid te dragen voor deze unieke plek en hoe belangrijk het is om deze waardes met andere te delen.

    Als tiener leerde ik in beheer met de natuur mee te werken en hoe complex de natuur in elkaar steekt. Zeker op de Utrechtse Heuvelrug met haar diverse landschappen. De bossen waren nog altijd voor mij de plek om met mijn vrienden af te spreken. Om wonderen te ontdekken, om te daten, om te huilen, om te genieten.

    Mijn binding met de Utrechtse Heuvelrug is denk ik groter dan die van een gemiddelde nationaal park bewoner. De natuur heeft mij geleerd wie ik ben en waar mijn krachten liggen. De jongerenraad van het Nationaal Park Utrechtse heuvelrug is voor mij een plek om de waardes die de heuvelrug mij heeft laten zien te beschermen en te delen met andere jongeren.

    De Utrechtse Heuvelrug zal mij blijven leren over de wonderen van de natuur en zal mij blijven vromen. Het zal mij een plek geven om met nog meer mensen te genieten en te vieren dat deze waanzinnige plek bestaat.

    Als bewoner van de Utrechtse Heuvelrug, liefhebber van natuur en voorzitter van de jongerenraad zie ik het als mijn taak om de Heuvelrug te beschermen en haar verhalen te vertellen. Hiermee hoop ik anderen te enthousiasmeren en net zo te laten genieten als ik.

  • Egels in de storm - Romy van Soest

    Bekijk het verhaal van Romy hier of lees het verhaal hieronder:

    Deze vrijdag delen we het tweede verhaal in een reeks verhalen geschreven door leden van onze Jongerenraad. Vandaag neemt Romy van Soest ons mee terug naar haar jeugd, naar een bijzonder moment tijdens een stormachtige vakantie in Frankrijk. Ze roept ons op om vaker stil te staan bij de kleine momenten in het leven die zoveel kunnen betekenen:

    Ik ben 6 jaar oud als ik voor het eerst op vakantie ga in Frankrijk met mijn familie. Het is een donkere avond, het regent, het stormt, het onweert. De tentflappen van de vouwwagen gaan heen en weer met de woeste wind. Ik ben bang. Het onweer rommelt op de achtergrond en er is een plotselinge lichtflits. Mijn broer en zus naast me zijn ook stil. We horen wat achter in de tent. Wat is dat? Samen wachten we in spanning af.

    Onze vader roept ons: “Kom eens kijken!” Angstig, maar vol vertrouwen lopen we naar hem toe. Achter in de vouwwagen tilt hij het zeil op. Wij zijn allemaal stil. En daar op het stukje gras, is een egelfamilie. Gelijk valt het achtergrondgeluid weg. Deze lieve dieren zijn niet bang, ze zijn op reis. Zonder op te kijken naar ons lopen ze door. Maar wij staan vol verwondering. Ze zijn weg. Wij zijn kalm. Het is allemaal toch niet zo eng. Zelfs in deze storm zijn er lieve kleine egels. Zelfs in deze storm zijn wij als familie samen en kunnen we rustig gaan slapen.

    Nu ik terugkijk op deze vakantie, weet ik niet meer waar we in Frankrijk zaten en wat we gedaan hebben. Wat ik me wel kan herinneren zijn de egels, de connectie met de natuur en de rust die dat moment mij bracht. Zo zie ik dat het niet altijd om de grote dingen gaat, maar dat je soms de echte momenten haalt uit die kleine ervaringen.

  • Van paddenstoelen tot passie - Judith Nugteren

    Bekijk het verhaal van Judith hier of lees het verhaal hieronder:

    Als kind werd ik al vroeg betoverd door de natuur. Mijn ouders namen mij regelmatig mee op wandelingen over de kronkelende paden van de groene bossen of paarse heidevelden. Maar het was mijn oma die de vonk deed aanwakkeren met haar gepassioneerde verhalen over de wonderen van de natuur. Op zo’n wandeling met de familie hurkte mijn oma en ik bij elke paddenstoel of plantje, waar ze dan in geuren en kleuren over vertelde en ik aan haar lippen hing. De rest was vaak al doorgelopen en stond inmiddels aan het einde van het pad, te wachten tot mijn oma en ik waren uitgekeken en weer bij de groep aansloten.

    Nog altijd ga ik graag met mijn oma de natuur in. Dan hurken we nog steeds langs het pad, maar tegenwoordig kan ik haar ook dingen vertellen en zoeken we samen op welke rups we voor ons zien.

    Afgelopen jaren merk ik dat er steeds meer soorten zeldzamer worden en de natuur in kwaliteit afneemt. Dat vinden mijn oma en ik heel jammer. Nu ik lid ben van de jongerenraad hoop ik mijn passie en kennis over te brengen aan onze én toekomstige generaties. Daarmee hoop ik anderen dezelfde bewustwording en waardering voor de natuur bij te brengen die ik als kind heb gekregen, zodat we als toekomstige generaties samen de natuur kunnen behouden, groener maken, en ervan kunnen blijven genieten met onze families.

Nieuws & updates

16 januari 2025

Zondag 26 januari: documentaire screening & tour met natuurgids - voor jongeren (16-30 jaar) uit de regio

Op zondag 26 januari 2025 organiseert de Jongerenraad van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een inspirerende middag voor jongeren (16-30 jaar) uit de regio. We starten met de screening van een boeiende documentaire ...
24 mei 2024

Dag van het Nationaal Park 2024

Natuur is belangrijk voor ons allemaal. Dat is niet alleen iets om te weten, maar ook om te voelen. Soms zit het in iets kleins. Een veld wilde bloemen zorgt ...
1 mei 2024

Jongerenraad Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heeft versterking door komst van 10 nieuwe leden

De Jongerenraad van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ging begin dit jaar op zoek naar nieuwe leden. En met succes, want uit meer dan 20 aanmeldingen zijn nu 10 nieuwe leden benoemd ...

Veelgestelde vragen

  • Ik wil deelnemen aan de Jongerenraad, hoe meld ik me aan?

    Wat leuk dat je je wil aanmelden! Klik hier om het aanmeldformulier in te vullen. We komen z.s.m. na je aanmelding bij je terug met een reactie.

  • Waar moet ik aan voldoen als ik me wil aanmelden voor de Jongerenraad?

    Als lid van de Jongerenraad NPUH vertegenwoordig je jongeren op en rondom de Utrechtse Heuvelrug. Daarom zoeken we jongeren tussen de 16 en 26 jaar die wonen in één van de volgende gemeentes: Amersfoort, Baarn, Bunnik, de Bilt, Leusden, Renswoude, Rhenen, Soest, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Zeist.

    We hebben geen voorkeur voor één specifieke achtergrond, opleidingsniveau, etc. Wat ons betreft is iedereen welkom: hoe diverser de groep, hoe beter. Wil je je aanmelden? Klik dan hier om het aanmeldformulier in te vullen.

  • Wat doet de Jongerenraad?

    De Jongerenraad zet zich in voor jongerenparticipatie én draagt bij aan het beschermen, beheren en ontwikkelen van natuur, landschap en (cultureel) erfgoed. De Jongerenraad vertegenwoordigt de jongeren uit de omgeving in keuzes die gemaakt worden rondom beleid en projecten op de Utrechtse Heuvelrug. Dit doen zij door o.a. gevraagd en ongevraagd advies geven aan de Stichting NPUH, een dialoog te voeren met allerlei stakeholders in het gebied (gefaciliteerd door de Stichting NPUH) én zelf (een) activiteit(en) te organiseren. 

  • Hoeveel tijd kost de Jongerenraad me?

    Dat ligt helemaal aan jezelf en wat jij ervan wil maken. Samen met je mederaadsleden bepaal je bijvoorbeeld hoe vaak jullie willen samenkomen. Wij vermoeden dat dit één keer per maand/twee maanden zal zijn. Ook bepalen jullie zelf wat voor activiteit jullie willen organiseren en hoeveel werk je daarin wil steken. Maar als we zelf een gok moeten wagen, denken we dat het je ongeveer 1 à 2 uur per week kost (waarbij het wel kan dat de ene week je niks hoeft te doen en je de andere week iets meer doet).

    We vragen de leden van de Jongerenraad (in principe) minimaal één jaar in de raad te blijven. Je kan maximaal drie jaar deelnemen.

  • Wat zijn de verschillende rollen binnen de Jongerenraad?

    Er zijn verschillende rollen binnen de Jongerenraad:

    Voorzitter: de voorzitter bereidt de vergaderingen voor door bijvoorbeeld een agenda op te stellen en leidt de vergaderingen van de Jongerenraad. De voorzitter is het centrale aanspreekpunt voor de Jongerenraad.

    Vicevoorzitter: de vicevoorzitter ondersteunt de voorzitter en wanneer de voorzitter afwezig is, neemt de vicevoorzitter de taken van de voorzitter over. Wanneer de voorzitter stopt, neemt de vicevoorzitter deze rol in.

    Secretaris: de secretaris notuleert tijdens de vergaderingen van de Jongerenraad en zorgt dat de notulen online op deze website komen te staan. Zo kunnen alle jongeren in het gebied lezen wat er gebeurt en daar eventueel input op geven. De secretaris is, tenzij anders afgesproken, ook verantwoordelijk voor het bijhouden van de mailbox van de Jongerenraad.

    Penningmeester: de penningmeester is verantwoordelijk voor het maken van een begroting. Elk jaar krijgt de Jongerenraad een bedrag dat zij kunnen besteden aan het organiseren van een eigen activiteit ter bevordering van jongerenparticipatie en het behouden, beschermen en ontwikkelen van natuur, landschap en (cultureel) erfgoed op en rondom de Utrechtse Heuvelrug.

    Leden: de leden van de Jongerenraad zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het ophalen van ideeën en gedachtes onder jongeren om zo de stem van de jongeren op en rondom de Utrechtse Heuvelrug te vertegenwoordigen. Ook zijn de leden gezamenlijk verantwoordelijk voor de uitvoering van de activiteiten die de Jongerenraad op zich neemt.

  • Ik heb me aangemeld voor de Jongerenraad. En nu?

    Wat leuk dat je je hebt aangemeld! Je ontvangt z.s.m. bericht van ons over het vervolgproces.

    • Zit je niet in de Jongerenraad? Dan kun je nog wel op de hoogte blijven van wat er gebeurt op en rondom het Nationaal Park. Meld je bijvoorbeeld aan voor onze nieuwsbrief. En uiteraard kun je het later misschien nog een keer proberen om je aan te melden!
    • Zit je wel in de Jongerenraad? Gefeliciteerd! We plannen gauw een moment in zodat je kennis kan maken met de andere Jongerenraad-leden, met de Stichting én met het gebied.
  • Wie bepaalt wat de Jongerenraad doet?

    Dat bepaalt de Jongerenraad voornamelijk zelf! Het moet uiteraard wel in lijn zijn met het doel van de Stichting: het behouden, beschermen en ontwikkelen van natuur, landschap en (cultureel) erfgoed. Maar hier vallen allerlei thema’s, projecten, uitdagingen etc. onder. De Jongerenraad kan zelf bedenken wat zij belangrijk vinden en wat zij daarmee willen doen. Uiteraard krijgt de Jongerenraad waar nodig wel begeleiding vanuit de Stichting.

  • Wat gebeurt er met het advies dat de Jongerenraad aan de Stichting geeft?

    Dat hangt heel erg van het advies af dat de Jongerenraad geeft. Is het een advies dat we meteen in een bestaand project kunnen verwerken? Dan gaan we dat gewoon doen. Komt er een advies van de Jongerenraad dat binnen de visie en werkzaamheden van de Stichting vallen, maar waar we een heel nieuw project voor moeten optuigen? Dan is er een kans dat we het advies pas iets later kunnen oppakken, in verband dat we eerst mankracht en/of financiën moeten vrijmaken. Maar het kan ook voorkomen dat het advies niet goed past binnen onze werkzaamheden of contrasteert met andere belangen in het gebied. Daar gaan we dan in gesprek over met de Jongerenraad om te kijken hoe we gezamenlijk tot een oplossing komen.

    Omdat de Jongerenraad nieuw is, zullen we nog moeten ontdekken hoe we dat precies vorm gaan geven. Iets waar we ook graag jullie ideeën over horen! Maar in ieder geval gaan we proberen zoveel mogelijk te doen met het advies van de Jongerenraad.

  • Wat is het programmaoverleg en waarom gaat de Jongerenraad daar jaarlijks een presentatie aan geven?

    Het programmaoverleg is een overleg dat vier keer per jaar door de Stichting georganiseerd wordt, waar alle stakeholders die in een bepaalde vorm actief zijn in en rondom het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug voor uitgenodigd zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de provincie Utrecht, gemeentes, terreinbeherende organisaties, LTO, IVN, Natuur & Milieufederatie Utrecht, NS etc. Elke keer krijgt iedereen eerst een update over wat er afgelopen drie maanden allemaal gebeurd is en daarna gaan we in op één of twee onderwerpen. Soms gewoon om meer informatie te delen met alle stakeholders, maar soms ook om te kijken of we gezamenlijk iets willen oppakken, wie dan mee wil doen, in welke vorm, wat we van elkaar kunnen leren etc.
    Om de ideeën van de Jongerenraad ook bij onze stakeholders te laten landen, nodigen we dus één keer per jaar de Jongerenraad uit om deel te nemen aan het Programmaoverleg om daar een presentatie te geven over een onderwerp waar zij iets mee willen (mogelijk wel in afstemming met de Stichting) en de dialoog te openen op dat onderwerp. Zo hopen we dat de ideeën van de Jongerenraad ook buiten de Stichting gehoor vinden.

  • Wat voor activiteit zet de Jongerenraad op?

    Dat is aan de Jongerenraad zelf (in afstemming met de Stichting)! Wel zien we graag dat de activiteit Jongerenparticipatie stimuleert en dat het in lijn is met onze hoofdambitie: beschermen, behouden en ontwikkelen van natuur, landschap en (cultureel) erfgoed. Maar hoe dat er dan precies uitziet? Dat is aan de Jongerenraad zelf.

  • Wat houdt het 'meedenken over hoe we de Jongerenraad verder kunnen ontwikkelen' in?

    De Jongerenraad is nieuw voor ons. We hebben uiteraard aan de voorkant al nagedacht over waarom we een Jongerenraad willen en hoe we dat gaan aanpakken om te zorgen dat er ook echt iets gebeurt met de adviezen en het werk van de Jongerenraad (anders hadden we geen Jongerenraad moeten willen opzetten). Maar al doende leert men. Wij, als Stichting, zullen vast nog nieuwe dingen leren, maar de Jongerenraad zelf zal waarschijnlijk ook nieuwe ideeën opdoen over hoe dingen beter kunnen. Dus we nodigen de Jongerenraad graag uit hierover mee te denken!

    Daarbij willen we het aan de Jongerenraad laten om nieuwe leden te werven wanneer er leden stoppen. Hoe de Jongerenraad dat wil doen en wie er in de Jongerenraad komt, laten we voornamelijk aan de Jongerenraad zelf.

  • Hoe blijf ik op de hoogte van wat de Jongerenraad doet?

    Leuk dat je op de hoogte wil blijven. Dit kan o.a. via het in de gaten houden van deze webpagina. Ook kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief van het NPUH.  

  • Ik heb een idee/vraag voor de Jongerenraad, hoe neem ik contact op?

    Leuk dat je een idee of vraag hebt. Die kan je aan ons stellen via jongerenraad@npuh.nl