Iedereen kent de Utrechtse Heuvelrug als een uitgestrekt bosgebied waar je plezierig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden, maar dat er in de bossen ook veel archeologische en cultuurhistorische overblijfselen te zien zijn, is veel minder bekend. Met name het Amerongse Bos is bijzonder rijk aan archeologie en cultuurhistorie. Hier vond in de 18de eeuw de eerste bosaanleg van de heuvelrug plaats door bewoners van kasteel Amerongen en hier is ook het hoogst gelegen punt van de Utrechtse Heuvelrug, de Amerongse Berg. Iedere periode en gebruiker heeft hier in de afgelopen eeuwen z’n sporen achter gelaten. Recent ontdekte men nog munitiedepots uit WO II.
Twee gespecialiseerde gidsen van vrijwilligersteam Amerongse Bos voeren je langs de ontstaansgeschiedenis van de Heuvelrug in de laatste twee ijstijden. Ze wijzen op de ijs- en sneeuwsmeltwaterdalen, de lange historie van Amerongen en de betekenis van de kasteelbewoners voor het dorp en het Amerongse Bos. Ook de historische paden over de heuvelrug, de oude handelsroute naar Veenendaal, de potstalcultuur en de vroegere tabaksteelt komen aan bod.
Je bezoekt ook het terrein in het Zuilensteinse Bos met de recente nieuw ontdekte raatakkers (Celtic Fields) van 1200 v. Chr! Je ziet grafheuvels van zo’n 5000 jaar oud, schaapsdriften, historische boswallen, karrensporen uit de late middeleeuwen, grindgaten, eiken- en beukenhakhout.
Datum en tijd
za. 21 oktober 2023 13:00 – 16:00 uur
Meer info en aanmelden activiteit
Aanmelden is verplicht en gaat via de website van het Utrechts Landschap. Het vertrekpunt van de ontdekkingstocht bevindt zich bij Infocentrum Utrechts Landschap, Veenseweg 8 in Amerongen.