Om de paardenpaden veilig begaanbaar te houden, zijn meerdere terreineigenaren aangesloten bij het Ruitervignet UH. Een van deze partijen is Utrechts Landschap. Alex Westerman is boswachter bij deze organisatie en pakt onder andere meldingen op die via het Ruitervignet UH binnenkomen.
Op de Utrechtse Heuvel loopt ruim 400 km ruiterpad. Hiervan wordt 60 km beheerd door Utrechts Landschap. Zij krijgen vanuit het Ruitervignet UH een vergoeding om onderhoudswerkzaamheden op deze paden uit te voeren. “Dat wil zeggen: waar en wanneer dat kán,” verduidelijkt Alex. “Na veel regenval zoals onder andere de zomer van 2024 en bij een verzadigde bodem blijven paden lang nat. Beheer zoals slepen heeft dan geen zin. Voor al onze paden geldt dat het eerst moet opdrogen voor we de staat ervan eventueel kunnen herstellen.
Om die reden zijn de paardenpaden op Breeveen en landgoed Moersbergen vorig jaar niet gesleept. Wanneer dat wel zou kunnen, kan ik nu niet zeggen. Tegen hoogwater kunnen wij niet op; de bodem is verzadigd.”
Korte lijnen
Wanneer een paardenpad wordt geblokkeerd door een afgebroken tak of omgevallen boom, kunnen ruiters met het meldingsformulier van het Ruitervignet UH hiervan melding maken. Deze melding wordt doorgegeven aan het Utrechts Landschap binnen als het paardenpad van hen is. Vaak worden obstakels dezelfde dag nog opgeruimd.
“Bij een melding over een boom of tak informeer ik onze boswachter Uitvoering; hij weet waar onze terreinmedewerkers zich in het veld bevinden en wie er binnenkort tijd heeft om het op te lossen.
Stel er komt een klacht binnen over een hond die achter paarden aan zit, dan ontvang ik die melding meestal telefonisch. Ik bel direct met de BOA en laat het ook aan de beheerder weten. In het weekend worden bellers direct doorverbonden met de BOA die dan piket heeft.”
Adequaat melden
Om obstakels te kunnen wegzagen moeten boswachters zeker weten dat het op eigen grond is niet bij een aangrenzende grondeigenaar.
“Omschrijvingen als ‘schuin-tegenover het witte huis en dan de derde naaldboom van links’ zijn lastig vanaf de computer te beoordelen. Het levert wel grappige puzzelmomenten op maar is niet heel adequaat! Als het om erfgrenzen gaat, komt het nu eenmaal erg nauw. Daarom is het belangrijk dat de melder een locatie op kaart meestuurt.”
Ruitervignet UH
Het Ruitervignet UH draagt bij aan de financiering van deze beheerkosten. De boswachter heeft het idee dat ruiters zich – sinds de komst van het vignet- beter bewust zijn van het bos als ecosysteem.
Maak onderhoud mogelijk: