Werkzaamheden en onderhoud: zo zit het

De ruiters en menners die een Ruitervignet UH aanschaffen, maken het mogelijk voor stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) om de paardenpaden te onderhouden. Hierdoor kunnen de paden opengesteld blijven door de terreineigenaren die meedoen met het Ruitervignet UH.

De werkzaamheden die door het Ruitervignet UH worden uitgevoerd, kunnen worden onderscheiden in twee soorten:

  1. Structurele werkzaamheden
  2. Werkzaamheden o.b.v. meldingen

1. Structurele werkzaamheden

Onder structurele werkzaamheden vallen:

  • snoeiwerk: het verwijderen van hinderlijke, laaghangende takken en takken die over de paden groeien (heesters / struiken);
  • grondwerk: het aanleggen van waterafvoergaten, het afschepppen van modderplekken, het onderhoud en herstel van paden en het slepen van paden.

2. Werkzaamheden o.b.v. meldingen

Wil je een melding doen m.b.t. het onderhoud van de paden of gevaarlijks situaties? Doe dat dan via het Meldingenformulier op de website van NPUH.nl, zodat de informatie bij de opzichter terecht komt. Hij bekijkt de melding, bezoekt de betreffende locatie en voert waar nodig (herstel)werkzaamheden uit.

Inhaalslag

In 2022 is het Ruitervignet UH begonnen met het herstel en onderhoud van de paardenpaden. Daarvoor werd dat nauwelijks gedaan, waardoor er sprake was van veel achterstallig onderhoud. Voor het wegwerken van de grootste problemen kon het Ruitervignet UH in 2022 gebruik maken van een eenmalige subsidie van de Provincie Utrecht.

Na het wegvallen van deze subsidie is het onderhoud en herstel van de paden geheel afhankelijk van de opbrengst van het Ruitervignet. Met andere woorden: het aanschaffen van een Ruitervignet maakt onderhoud van de paardenpaden mogelijk. En dat is belangrijk, want alleen als de paden veilig begaanbaar zijn, mogen ze open blijven. En hoewel er al veel werk is verzet, zijn we nog steeds bezig met een inhaalslag.

Vier deelgebieden

De paden die binnen het Ruitervignet UH vallen, zijn onderverdeeld in vier deelgebieden. De structurele werkzaamheden worden per deelgebied uitgevoerd – elk jaar een ander gebied. Op deze manier is elk gebied om de drie jaar aan de beurt voor groot onderhoud. Werkzaamheden o.b.v. meldingen worden wel doorlopend opgepakt.

Deelgebied 1 – De Vuursche: Baarn / Soest / Hilversum / Maartensdijk

In 2023 is in dit gebied een grote onderhoudsronde met structurele werkzaamheden geweest. Hierbij is snoei- en grondwerk gedaan, waarbij is gewerkt aan het herstel en onderhoud van de paden. De volgende grote onderhoudsronde in dit gebied staat gepland voor 2026. In de tussentijd worden in dat gebied alleen nog (herstel)werkzaamheden uitgevoerd o.b.v. meldingen.

Deelgebied 2 – Austerlitz: Zeist / Austerlitz

Dit voorjaar is er een grote snoeironde geweest en grondwerk uitgevoerd, als onderdeel van de structurele werkzaamheden. Er zijn waterafvoergaten gemaakt, modderplekken van pad afgeschept, grond en zand wat daar vanaf komt is gebruikt om paden te herstellen en paden zijn gesleept.

Deelgebied 3 – Kaapse bossen: Doorn / Leersum / Maarn

In dit gebied is de afgelopen tijd gesnoeid n.a.v. meldingen. Ook zijn vanwege meldingen een aantal paden opgeknapt en voorzien van watergaten. Structureel snoei- en grondwerk staat in dit deelgebied gepland voor 2025.

Deelgebied 4 – Amerongse berg: Veenendaal/Amerongen/Elst/Rhenen

Structureel snoei- en grondwerk in dit deelgebied staat gepland voor 2026. We signaleren dat veel meldingen uit dit gebied komen. Deze pakken we op. De verwachting is dat de meldingen na 2026 afnemen omdat het groot onderhoud dan is gepleegd.

Planning structurele werkzaamheden per deelgebied

Let op: wil je een melding maken m.b.t. het onderhoud van paden of een gevaarlijke situatie, doe dat dan via dit Meldingsformulier. Berichten die worden geplaatst op Facebookpagina’s of andere kanalen komen niet bij de opzichter terecht, met als gevolg dat ze niet worden opgepakt.

Extra snoeiwerk

In de deelgebieden Kaapse bossen en Amerongse berg is dit jaar al veel gesnoeid. In Doorn zijn er al paden open gesnoeid. Door het extreme weer groeit alles hard en worden paden snel smal. Het snoeien rond Leersum staat voor 2025 gepland.

Normaal wordt grondig gesnoeid met het groot onderhoud, de vraag is of dat dit jaar voldoende zal zijn. Dit hangt af van het beschikbare budget – hierin moeten keuzes worden gemaakt. Waar nodig worden stukken dit jaar gesnoeid en anders meegenomen in de ronde van voorjaar 2025, zodat klussen voor de aannemer worden gebundeld.

Herstelwerk na regenval

Door de harde regenval treed er vaker erosie op, zoals nu in Amerongen. Het grind wat in de zandlagen van de stuwwal zit komt steeds meer naar de oppervlakte. N.a.v. de meldingen die hierover zijn gedaan, bespreken de opzichter van het Ruitervignet UH en de aannemer samen wat er voor nodig is om een pad te herstellen en wanneer dit uitgevoerd kan gaan worden. Dat laatste wordt bepaald door budget, weersomstandigheden en prioritering naar onveiligheid.

Utrechts Landschap

NPUH laat de werkzaamheden uitvoeren door lokale aannemers, behalve op paardenpaden op het terrein van gemeente Soest en Utrechts Landschap. Deze terreinbeheerders krijgen naar rato een tegemoetkoming in de kosten en voeren de onderhoudswerkzaamheden zelf uit.

Utrechts Landschap heeft paden bij Driebergen (Noordhout), Doorn (Moersbergen, Stameren, Sandenburg), Leersum (Dartheide, Hoge Ginkel, Breeveen), Amerongse bos, Zeist (Zeisterbos, Heidestein, Kozakkenput), De Bilt (Beerschoten, Panbos, de Leyen, Beukenburg, Ridderoordse Bos), Lage Vuursche (Maartensdijkse bos).

Utrechts Landschap laat het volgende weten:
“De paardenpaden hebben te lijden gehad van de extreme hoeveelheid neerslag in de afgelopen periode. Voor het uitvoeren van herstelwerkzaamheden moesten we wachten op drogere terreinomstandigheden. Voor het herstel van de paden in onze terreinen Maartensdijkse bos en Beukenburg zijn we in afwachting van onze aannemer om aan de slag te gaan. We zijn afhankelijk van zijn planning, maar verwachten dat het niet lang meer duurt.”

De gebieden in het zuiden worden momenteel ook opgenomen door de aannemer van Utrechts Landschap voor snoei- en herstelwerkzaamheden. Het pad door Breeveen blijft in de ondergrond erg nat, het ligt ook langs de Leersumse Plas dus veel grondwater. Maar er wordt gekeken naar verbeteringen.

 

Terug naar het Ruitervignet