Wageningse studenten werken aan visie op duurzame recreatieve mobiliteit 

Masterstudenten van het vak Governance of Tourism & Resources van Wageningen University & Research (WUR) zullen met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) en relevante stakeholders gaan werken aan kennisontwikkeling ten behoeve van het gezamenlijke visietraject voor duurzame recreatieve mobiliteit die aansluit op de specifieke behoeften in het gebied en de omliggende regio.  

Uitwerking en casus 

De studenten dragen vanuit hun wetenschappelijk perspectief bij aan de gezamenlijke visie op duurzame recreatieve mobiliteit, die met relevante stakeholders ontwikkeld wordt in het kader van project MONA. De opdracht is opgesplitst in twee casussen, waarbij elke groep van studenten advies zal geven op basis van hun bevindingen: 

  • Casus 1: Wat zijn de sleutelelementen van een regionale visie op duurzame recreatieve mobiliteit in en rond NPUH? 
  • Casus 2: Hoe kan het proces naar een gezamenlijke visie het beste worden georganiseerd? 

Deze adviezen zullen betrekking hebben op het NPUH-gebied, waarbij de gemeente Utrechtse Heuvelrug als specifieke casus wordt gebruikt. Gezien hun lopende ontwikkeling van een nieuw mobiliteitsplan biedt deze gemeente een relevant uitgangspunt voor het onderzoek. 

Project MONA: duurzame recreatieve mobiliteit 

Deze studentenopdracht vindt plaats in het kader van een groter Europees samenwerkingsverband met partners uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk onder de naam MONA: ‘MOdal shift, routing en nudging oplossingen in NAtuurgebieden voor duurzaam toerisme.’ Wageningen University & Research (WUR) is verbonden aan project MONA. Doel van het Europese Interreg project MONA is het realiseren van duurzame en natuurgerichte mobiliteit en recreatie in natuurgebieden in Noordwest-Europa. Het project is medio 2023 van start gegaan met een looptijd van 4,5 jaar.  

Onderzoeks- & Onderwijshub Utrechtse Heuvelrug 

Bovenstaand onderzoek in het Nationaal Park wordt gefaciliteerd door de Onderzoeks- en Onderwijshub Utrechtse Heuvelrug. Binnen deze hub werken wetenschappers, studenten en stakeholders aan relevante vraagstukken uit de onderzoeksagenda van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, om zo bij te dragen aan de bescherming, het behoud en de ontwikkeling van natuur, landschap en erfgoed.