Van Lieflandpark in Tuindorp-West zoekt verbinding met het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en wordt Zusterpark

De verbinding tussen de stad Utrecht en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug blijft groeien! Vandaag is alweer het 11e Zusterpark in de stad Utrecht geopend. Het Van Lieflandpark in Tuindorp-West sluit zich aan bij een netwerk van stad- en buurtvergroeners die onder de naam ‘Zusterparken’ groen in de stad en tussen de stad en het ommeland verbinden, helemaal tot aan het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De lancering van dit nieuwste Zusterpark is gevierd met een vrijdagmiddagborrel én bingo, het officiële Zusterparkbord is onthuld en met allerhande groene activiteiten.

De Zusterparken-beweging wil samen één groot park zijn. Verschillende buurt- en stadvergroeners in provincie Utrecht zetten zich in voor behoud van bestaand groen, vergroenen van stukken stad en voor groene verbindingen tussen stad en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH). De Zusterparkmakers willen met hun inzet bewoners en natuur van zowel de steden als de omgeving van de stad en het NPUH gezond houden. Steeds meer vergroeners hebben zich aangesloten bij deze beweging. Het Van Lieflandpark is vandaag officieel geopend als 11e Zusterpark in Utrecht. Zo wordt de relatie tussen de stad Utrecht en het NPUH steeds verder uitgebouwd en versterkt.

Een duurzame en betrokken buurt

Van Lieflandpark is onderdeel van een kleinschalig nieuwbouwproject dat in 2019 is opgeleverd, uniek omdat de buurtbewoners de beslissende stem hadden in de keuze uit drie plannen. Het winnende plan richtte zich op behouden en toegankelijk maken van groen en dus minder woningen, vergroten van biodiversiteit en sociale interactie stimuleren. Hierdoor ontstond geen dichtbebouwde wijk, maar een park van 3.000 m², omgeven door de destijds meest duurzame woningen van Utrecht.

Het oorspronkelijke vrij eenzijdige grasveld, omzoomd door berken en elzen, heeft zich ontwikkeld tot een groene oase met een veelvoud aan planten en dieren. Terwijl de berken en elzen grotendeels zijn gebleven, is de biodiversiteit aanzienlijk toegenomen.

Het park nodigt bewoners uit om gezamenlijk het beheer op zich te nemen. Dit parkje toont daarmee aan dat natuur dicht bij een grote impact kan hebben, zelfs wanneer de beschikbare ruimte beperkt is. Het park bevordert niet alleen de biodiversiteit maar ook de gemeenschapszin, waardoor een duurzame en betrokken buurt ontstaat. Aansluiting als Zusterpark van het NPUH maakt deze betrokkenheid nog groter.” Aldus Taco Meerpoel, die als ontwikkelaar van het plan er zelf ook is gaan wonen.

Het Zusterparkbord is onthuld door Jeroen Heemsbergen, programmamanager bij het NPUH, en de initiatiefnemers van het Van Lieflandpark. Het bord is vanaf nu te bewonderen bij de entree van het park aan de zijde van de Reinder Blijstralaan.

Een maand lang soorten zoeken

Tijdens deze lancering is ook het einde van de BioBlitz maand van de Zusterparken gevierd. Vanaf 22 mei t/m 21 juni organiseerde de Universiteit Utrecht een Bioblitz in alle Zusterparken. Op deze manier werd de biodiversiteit van de Zusterparken in kaart gebracht en het mogelijke effect van de Zusterparken hierop.

Wil jij je inzetten voor natuur, landschap en groen erfgoed bij jou in de buurt, maar ook de verbinding maken met het Nationaal Park? Sluit je dan aan bij deze beweging van Zusterparken. Kijk voor meer informatie op npuh.nl/zusterparken/