Meer Bomen Nu weer van start: Wethouder Chantal Broekhuis opent op 6 november om 15.00 uur de eerste bomenhub van Gemeente Utrechtse Heuvelrug op Landgoed Zonheuvel. Deze hub zal beheerd worden door Goedlandt Circulair Landgoedbeheer in het kader van het project Trees for the Future. Ze verbinden zich hiermee aan de Meer Bomen Nu campagne, die dit weekend voor de tweede keer van start gaat. Duizenden vrijwilligers helpen mee om één miljoen bomen en struiken te (ver)planten in één winterseizoen. Onder leiding van boswachters, ecologen en terreinbeheerders worden jonge boompjes en struiken verzameld op plekken waar ze ongewenst zijn, naar plekken waar ze volwassen kunnen worden. Die plek is gevonden bij 1100 burgers en boeren verspreid door het hele land.
In Utrechtse Heuvelrug en omstreken komen er zo wel 50.000 extra bomen en struiken bij, verzameld door vrijwilligers en bezoekers van Landgoed Zonheuvel. Wethouder Chantal Broekhuis; “Het is een prachtige circulaire manier om onze doelen voor een groene gemeente te realiseren”.
Wat: Opening Bomenhub door Wethouder Chantal Broekhuis met Marga Witteman van Meer Bomen Nu, Peter van Doorn Goedlandt Circulair Landgoed beheer, Wim Oolbekkink SBI/Campus Landgoed Zonheuvel en de trainees van Trees for the Future.
Waar: Landgoed Zonheuvel (Historische Kwekerij / Moestuin) , Amersfoortseweg 98, 3941 EP, Doorn.
Tijd: 15.00
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
In de provincie Utrecht zijn ruim 50.000 bomen aangevraagd door bijna 100 boeren en burgers, en 396 vrijwilligers hebben zich gemeld in de provincie. In de Gemeente Utrechtse Heuvelrug werd het tweede seizoen feestelijk geopend met educatieve workshops over de campagne bij het Bomenmuseum afgelopen september. Daar kondigde de Wethouder aan dat de gemeente aanhaakt bij de campagne. Dat krijgt nu een vervolg via Trees for the Future
Trees for the Future
Trees for the Future is een project dat door Landgoed Zonheuvel is gestart. Een groep van 12 jongeren zijn tot februari 2022 één dag per week bezig met het project. Zij werken samen met landgoedeigenaren in de regio, de provincie Utrecht en de Meer Bomen Nu Campagne van Urgenda.
Het doel is het inrichten van een proces waarbij de bezoekers van Landgoed Zonheuvel (ca 50.000 per jaar) na hun bezoek de keuze maken om een boom te doneren of zelf te planten. Daarmee levert Trees for the Future een actieve bijdrage aan de ambitie van Meer Bomen Nu.
Wethouder Broekhuis in gesprek met burgers tijdens Meer Bomen Nu Festival
Anders kijken naar de natuur
Elke boom of struik produceert nakomelingen. Vele miljoen van deze jonge struiken staan op plekken waar ze geen kans hebben: ze worden weggemaaid en versnipperd, krijgen geen licht of staan te dicht op elkaar. Meer Bomen Nu verzamelt deze jonge boompjes en struiken onder begeleiding en met toestemming van terreinbeheerders en geeft ze weg aan mensen die graag bomen planten. Dat doen we met jonge zaailingen van 50-200 cm, maar ook elke tak van een wilg, vijg, populier, druif of vlier kan een nieuwe boom of struik worden. Vorig jaar overleefde 80% van de zaailingen, dat doet niet onder voor reguliere bosaanplant. Als deze circulaire methode vast onderdeel wordt van natuurbeheer, kunnen in Europa jaarlijks miljarden bomen worden verplant. Eurocommissaris Frans Timmermans is om die reden erg enthousiast en plant op 11 december de eerste Belgische boom met Meer Bomen Nu.
Drie oplossingen
De campagne biedt 3 oplossingen: 1) Er is geen ruimte voor bos of bomen is vaak gehoord. Toch blijkt dat als je bomen gratis aanbiedt, er opeens wel ruimte te zijn. Er zijn veel boeren en burgers die wel bomen willen planten. De miljoen gratis bomen waren binnen 4 dagen aangevraagd. 2) kwekers kunnen de vraag niet aan. Nederland heeft tot doel om 37.000 extra hectare bos te planten en Frans Timmermans wil 3 miljard bomen planten. Meer Bomen Nu biedt voor veel inheemse bomensoorten een oplossing. 3) We hebben haast in verband met de steeds snellere klimaatverandering. De bomen die Meer Bomen Nu verzameld zijn 50-200 cm hoog en daarmee wordt gelijk 2-3 jaar tijd gewonnen vergeleken met bomen die vanaf zaadje worden gekweekt. Bovendien gaat Meer Bomen Nu gewoon aan de slag. Vorige winter al. De opschaalmogelijkheden zijn onbeperkt want de natuur biedt genoeg, en elke plantlocatie is over een paar jaar weer een oogstlocatie.
Samen de handen uit de mouwen
Door het partnerschappen, zoals tussen Meer Bomen Nu en Trees for the Future, kunnen we het steeds groter aanpakken. Trees for the Future biedt bij drukbezochte locaties hun bezoekers de mogelijkheid een boom te laten doneren dan wel te laten planten. Vanaf dit weekend zijn door het hele land heen enthousiaste vrijwilligers, oogstlocaties en bomenhubs actief om ook dit jaar weer het balletje te doen rollen. Dat betekent meer dan alleen zaailingen uitsteken, maar ook het enthousiasmeren van jouw gemeente, plaatselijke groenbeheerorganisatie en misschien wel je buurvrouw of collega over de verplantmethode van Meer Bomen Nu.
Omdat we inmiddels echt door het hele land actieve oogsters, ecologen en chauffeurs hebben werken we inmiddels met onze eigen Bomenplanner. Een online omgeving waar op alle oogstdagen te vinden zijn. Zo maak je als oogstlocatie zelf een evenement aan, kan jij je als vrijwilliger direct aanmelden bij een oogst dag in jouw buurt en als plantlocatie kan je zo makkelijk zien waar er bomen op te halen zijn.
Meer informatie
Marga Witteman , Meer Bomen Nu, marga.witteman@urgenda.nl, 06 46169827
Wim Oolbekkink SBI/Campus Landgoed Zonheuvel, wim.oolbekkink@sbi.nl, 06 22555801