Onderzoeks- & Onderwijshub Utrechtse Heuvelrug in vogelvlucht: dit deden we afgelopen jaar

Méér onderzoek en onderwijs op de Utrechtse Heuvelrug, voor een sterke kennisbasis voor het nationaal park. Met die ambitie startten we begin 2023 de Onderzoeks- & Onderwijshub Utrechtse Heuvelrug, waarin stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) samenwerkt met de Universiteit Utrecht (UU), Hogeschool Utrecht (HU) en de Wageningen Universiteit (WUR). En we kijken terug op een meer dan succesvol jaar!

Maar liefst 300 studenten zetten zich het afgelopen jaar in voor onderzoeksprojecten op een groot aantal thema’s binnen de kennisagenda van Stichting NPUH. Én het nationaal park droeg op haar beurt bij aan de kennis van de studenten. Hieronder een greep uit de activiteiten van afgelopen jaar.

Waterbeheer en duurzame mobiliteit

Duurzaam waterbeheer stond vaak centraal. Zo bracht een consultancy team van studenten advies uit aan de Blauwe Agenda over het afkoppelen van regenwater en werd in een andere cursus de waterkwaliteit op landgoederen gemeten. Maar ook duurzame mobiliteit is uitgebreid onderzocht. In het gemeentehuis van Rhenen presenteerden studenten de resultaten van hun onderzoek naar de mogelijkheid van groen vervoer naar recreatiegebied Kwintelooijen. En een consultancy team verkende de mogelijkheden tot het creëren van een groene connectie tussen treinstations en het Nationaal Park.

Biodiversiteitsmonitoring door UU studenten op de Utrechtse Heuvelrug. Foto: Michelle Mulken.

Vitale bossen

In een bosrijk gebied als de Utrechtse Heuvelrug ligt onderzoek naar de vitaliteit van het bos natuurlijk ook voor de hand. Zo werd een beleidsrapport opgeleverd over graasdruk en werd de biodiversiteit van het bos bij Bornia gedurende een maand gemonitord door een grote groep studenten. Een masterscriptie over het effect van graasdruk op bosverjonging is in de maak.

Ook de bedrijven op de Heuvelrug zijn onderdeel van het onderzoek en onderwijs: in onderzoeksproject GeLUK worden mkb-bedrijven en onderwijs dichterbij elkaar gebracht om de duurzaamheidstransitie te versnellen. NPUH is hierbij aangesloten als leeromgeving.

Maar er werd niet alleen door studenten onderzoek verricht. Een prachtige kans tot uitgebreid onderzoek naar klimaatslim bosbeheer ontstond na het binnenhalen van een subsidie van het European Forest Institute. In een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en Staatsbosbeheer worden momenteel door onderzoekers van de UU klimaat- en bodemgegevens vergeleken met de conditie van het bos op de Utrechtse Heuvelrug.

Samenwerking met stakeholders

Als laatste mag de bijdrage van de stakeholders uit het Nationaal Park niet onbenoemd blijven. In de workshop ‘Kennisbasis Systeemherstel Utrechtse Heuvelrug + Flanken’ kwamen stakeholders vanuit het Nationaal Park bij elkaar om in kaart te brengen: als je de vitaliteit van de Utrechtse Heuvelrug wil monitoren, wát moet er dan gemeten worden? Samen brachten ze het systeem Heuvelrug in kaart op een aantal centrale thema’s zoals de vitaliteit van het watersysteem en duurzame recreatie & mobiliteit.

Stakeholders uit het NPUH en wetenschappers werken samen in een workshop. Foto: Robin Aanstoot

Er is enorm veel kennis verzameld én opgedaan in dit eerste jaar van de Onderzoeks- & Onderwijshub Utrechtse Heuvelrug. Bovenal benadrukt het de potentie van een samenwerking tussen onderwijsinstituten en stakeholders binnen het NPUH. Samen werken we aan een kennisbasis voor het Nationaal Park. We kijken uit naar het komende jaar!