NPUH en Utrecht Time Machine brengen verborgen verhalen tot leven

De Utrechtse Heuvelrug herbergt veel cultuurhistorisch erfgoed, waarvan de verhalen rondom historische landgoederen een belangrijk onderdeel zijn. Om deze vaak verborgen verhalen te onthullen en de waardering voor dit erfgoed te vergroten, is het NPUH een pilot gestart om deze verhalen breder bekend en beleefbaar te maken. Deze pilot richt zich op het delen van verhalen van drie landgoederen via de website en app van de Utrecht Time Machine. Dit project is een samenwerking tussen Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, het Freudenthal Instituut (Universiteit Utrecht) en het Utrechts Archief. 

De pilot begint met het opnemen van de verhalen van drie landgoederen; Vollenhoven (gemeente De Bilt), Zuylestein (gemeente Utrechtse Heuvelrug) en het Zeisterbos (gemeente Zeist) in de Utrecht Time Machine. Deze verhalen worden verrijkt met historisch en nieuw beeld- en geluidsmateriaal, zoals archiefbeelden, recente opnames en geluidsfragmenten. Hierdoor wordt het erfgoed van de Heuvelrug vanuit je eigen huis beleefbaar. Daarnaast kun je ook tijdens een wandeling op locatie meer ontdekken over de verborgen verhalen achter de gebouwen en het landschap.

Interactieve verhalen

Samen met de landgoedeigenaren, de Universiteit Utrecht en het Utrechts Archief worden de verhalen zorgvuldig samengesteld en tot leven gebracht, en wordt er in overleg een wandeling aan gekoppeld. Deze pilot biedt een inkijk in het verleden en geeft landgoedeigenaren de kans hun erfgoed zichtbaar te maken. De interactieve verhalen van de Utrechtse Heuvelrug zullen begin 2025 beschikbaar zijn op de website en in de app. 

De Utrecht Time Machine brengt met innovatieve technieken oude tijden tot leven en plaatst ze midden in onze wereld. Dit project biedt de Utrecht Time Machine de mogelijkheid om de focus uit te breiden naar een nieuw gebied, het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, met een rijke (cultuur)historische achtergrond, na jaren van focus op de stad Utrecht.  

Het belang van landgoederen

De vele landgoederen en buitenplaatsen, aangelegd door welvarende families vanaf de 17e eeuw, hebben een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de Utrechtse Heuvelrug. Ze hebben bijgedragen aan het behoud en de ontwikkeling van natuur, en het culturele erfgoed van de Heuvelrug. Door hun invloed op de ruimtelijke indeling en natuurbehoud zijn deze locaties belangrijk voor zowel de biodiversiteit als de geschiedenis van de regio. Het benadrukken van het belang van deze landgoederen en het informeren van inwoners en bezoekers hierover helpt ons het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug beter te beschermen en zijn unieke karakter te behouden voor toekomstige generaties. 

Samenwerking

Dit project is ontstaan vanuit de samenwerking binnen de Onderzoeks- en Onderwijshub Utrechtse Heuvelrug. Binnen deze hub werken wetenschappers, studenten en stakeholders aan relevante vraagstukken uit de onderzoeksagenda van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, om zo bij te dragen aan de bescherming, het behoud en de ontwikkeling van natuur, landschap en erfgoed.