Nieuws en weetjes februari

Wist je dat….

 

… paden zijn schoongeblazen op de Amerongse Berg?

Daar staan veel loofbomen, dus veel blad op het pad. Er is gewerkt aan het bladvrij maken van paden, waardoor deze tussen knooppunt 108-109, 109 – Leemput en 106-109 weer zichtbaar zijn. Dat is wel zo fijn als je de klim maakt naar het hoogste punt van de heuvelrug. Ook is knooppunt 109 in ere hersteld en knooppunt 105 weer in de grond gezet.

… er onderzoek wordt gedaan naar klimaatbestendige bossen?

Je komt ze vaker tegen, een afgerasterd stuk bos. Bijvoorbeeld in het Amerongse bos bij knooppunt 103 of de Kaapse Bossen bij knooppunt 46. Dit zijn proefvelden voor onderzoek naar klimaatbestendig bos.

Samen met de Universiteit Utrecht en Staatsbosbeheer doet NPUH onderzoek naar het vergroten van de klimaatbestendigheid en biodiversiteit van bossen – belangrijke stappen om de kennis over ecosysteemherstel op de Utrechtse Heuvelrug te vergroten. Het onderzoek vindt plaats in de gemeenten Baarn, Utrechtse Heuvelrug, Zeist, Rhenen, De Bilt en Woudenberg.  

Ook in boswachterij Austerlitz wordt een grote demolocatie van 43 hectare gebruikt voor het onderzoek ‘Klimaatslim Bosbeheer Utrechtse Heuvelrug’.  Daarvoor is het perceel uitgedund en in 2025 wordt er aangeplant. Het onderzoekt loopt to 2029. Vanaf het paardenpad wat tussen knooppunt 1 (voormalig AZC) en 24 (grote hei) loopt rij je langs de locatie. Lees hier meer over het project Climate Smart Forestry.

… er watertappunten te vinden zijn langs de paden?

Deze punten zijn ingetekend op de routeplanner van Ruiteren en Mennen Nederland, want je kan er mooi je waterflesje vullen onderweg of tijdens een trektocht water voor je paard tappen. Bijvoorbeeld bij de Hazenberg in Leersum, of Herberg Boschoord te Hilversum (golfbaan).

… (grond)wateroverlast nog steeds een uitdaging is?

Wateroverlast op de Utrechtse Heuvelrug, het was in 2024 een aanwezig thema. Maar ook in 2025 blijven gebieden zoals de Hoge Vuursche en Leersumse Veld nat.

Richting de noordkant van de heuvelrug veranderen de zandafzetting en grondlagen, er zitten ook klei en leemlagen in die slecht doorlatend zijn. Ter hoogte van de heuvelrug liggen deze slecht doorlatende lagen hoog en blijft het water lange tijd staan. Zodoende blijven gebieden erg nat, ook al regent het nu niet zoveel als in 2024. De regen was wel welkom na een aantal te droge jaren, maar het systeem van de heuvelrug kan ook voor overlast zorgen. In dit artikel lees je er meer over.

… er boswerkzaamheden zijn in Zuylenstein te Leersum?

Vanaf half februari wordt hier gewerkt. Diverse percelen in het bosgebied tussen de Scherpenzeelseweg en Bergweg worden gedund. Tot half maart kan je overlast ervaren op doordeweekse dagen.

De paden worden na de bosbouw hersteld door de bosbouwer. En met het groot onderhoud later in 2025 wordt vanuit het Ruitervignet UH het pad op de kop van Zuylenstein, tussen knooppunt 90 en 95, aangepakt.

… de verschillende tekens die je wel eens tegenkomt op bomen allemaal hun eigen betekenis hebben?

Een rode of oranje stip betekent ruimte maken voor andere bomen (de R(ood) of (o)R(anje) van Ruimte geven), een blauwe stip betekent dat de boom meer aandacht of ruimte krijgt de komende jaren (de B(lauw) van Blijven) 

Een QD boom is geselecteerd als productiehout, een zogenaamde kwaliteitsboom. De QD-methode is een vorm van bosbeheer gericht op de productie van kwaliteitshout. Een klein aantal bomen met een perfecte stam wordt vroeg geselecteerd, over een lengte van 6 meter opgesnoeid, en de rest van hun leven gevrijwaard van concurrentie door aanpalende bomen. Er ontwikkelt zich zo een heel grote kroon op een gave onderstam.
In een ringboom wordt een ring gezet in de bast, zodat deze langzaam afsterft.

… de stands bij Bosrestaurant Sandenburg in Doorn worden aangepast?

Het was de bedoeling dat de opening van de stands aan de andere kant zat, dat wordt hersteld. Ben je op zoek naar een pitstop te paard? Kijk hier voor tips.

 

Bestel vandaag nog je Ruitervignet UH 2025