Kennismaken met… de BOA

Addy is BOA voor het RUD, èn een paardenliefhebber. Wat vind hij van ruiters en menners in het bos als BOA?

De Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) is de omgevingsdienst, deze verleent vergunningen, houdt toezicht, handhaaft en adviseert voor de provincie Utrecht op het gebied van luchtvaart, milieu, water, vuurwerk, bodem en ondergrond, natuur en landschap. De RUD heeft een aantal werknemers die Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) zijn voor de 461 feiten – toegangsvoorwaarden en overtredingen – wat een onderdeel is van dit bedrijf naast alle milieumeldingen. Het vignet is een van de toegangsvoorwaarden en zodoende een artikel 461.

Toegangsvoorwaarden

Addy: “De Regionale Uitvoeringsdienst van de provincie Utrecht organiseert handhavingsacties, waarbij de toegangsvoorwaarden van een gebied worden gecontroleerd. Deze worden georganiseerd door het RUD en de dag zelf door een TBO (terrein beherende organisatie). Het RUD sluit weer aan op zo’n dag, verder zijn we ondersteunend aan de TBO’s.

Verder spreek ik ruiters aan die ik tegenkom, en omdat ik zelf ook uit de paardensport kom maak ik graag een praatje. De eerste 15 jaar van mijn paardrij-carriere heb ik recreatief gereden op de Veluwe. Daarna heb onder andere gemend (samengestelde wedstrijden, tandem en alles) en bosbouw te paard uitgevoerd als werk. Helaas is BOA te paard het niet geworden. Nu heb ik een aantal pony’s aan huis en een jong rijpaard waarmee ik de sport weer oppak.”

Medebosgebruikers

“De ruiters en natuur gaat wel goed, problemen zijn er meer tussen ruiters en medebosgebruikers. Dat is een algemeen probleem. Het goed met elkaar omgaan en ‘be nice’ principe wordt steeds belangrijker omdat het steeds drukker wordt in het bos. Maar je deelt dezelfde ruimte.

Je bent als BOA meer tijd kwijt aan gebruikersgroepen uit elkaar te houden dan jaren geleden. Men irriteert zich aan elkaar en eist eigen ruimte op en doet dat steeds meer omdat het steeds drukker wordt. Het aantal gebruikersgroepen nemen ook toe, bijvoorbeeld de drone-vliegers, personal trainers die een klasje lesgeven in het bos, geo-cachers.”

Impact

“Voordeel van ruiters is dat de overheersende geur van het paard is, dus dat verstoort de ree veel minder snel. Reeën wennen wel aan bijvoorbeeld MTB’ers, het is een kwestie van gewenning maar bij paarden gaat dat makkelijker – mits je niet hard aan het kletsen bent. Je ziet te paard veel meer wild dan.

Vroeger ging ik vaak met mijn vader, in ‘84 ben ik begonnen met paardrijden, in de ochtend op pad te paard en dan zag je van alles en nog wat. Dus de impact van ruiters en menners op de natuur vind ik zeer gering, maar het heeft wel impact op de andere gebruikers. Ook wandelaars, die komen op mest of paard op het pad doordat een ruiter buiten de paardenpaden komt.”

Vignetten

“Het gros van de ruiters en menners die ik spreek hebben het juiste vignet. Veelal zijn degenen die het niet hebben de bezoekers van buiten de regio. Die zeggen er niet van op de hoogte te zijn, maar het valt in het algemeen (niet alleen de hippische bezoekers) op dat borden slecht gelezen worden.

Een gegeven waarschuwing omdat de ruiter geen vignet heeft, wordt wel geregistreerd, zoals ik laatst bij twee ruiters uit Amsterdam had. Daardoor zien alle collega BOA’s die dezelfde persoon weer tegenkomen dat deze waarschuwing staat. Ervaring leert dat de echte recreatieruiters hun gedrag aanpassen als ze er op worden aangesproken, en dan is een waarschuwing of praatje voldoende. Zelf vind ik het fijner om zo op te lossen.

Je loopt wel op iemand zijn terrein, waarbij voor de openstelling regels zijn opgesteld. Als de regels steeds overtreden worden, bijvoorbeeld buiten de routes rijden, bestaat de kans dat de eigenaar openstelling beëindigd – zo leert het verleden. Vooral particuliere eigenaren, die ervaren sneller overlast. Terwijl zij een ook onderdeel zijn van het complete routenetwerk. Je hebt wel het geluk dat ze vaak zelf paardenliefhebbers zijn.”