Inschrijven mogelijk voor ambtelijke deelnemers workshops Symposium Blauwe Agenda

Werk je bij een gemeente en wil je meer leren over het samenwerkingsverband de Blauwe Agenda op de Utrechtse Heuvelrug? Op 28 november is het mogelijk om alles te horen over de projecten en stand van zaken van het samenwerkingsverband Blauwe Agenda, wat werkt aan een robuust en toekomstbestendig watersysteem, met als doel schoon en voldoende water.

Ook ontmoet je collega’s van andere gemeenten en is ruimte om elkaar te inspireren tijdens de workshops en de netwerkborrel. Andere genodigden zijn inhoudelijk betrokkenen bij de Blauwe Agenda: zij lopen rond om vragen te beantwoorden.

Programma 28 november  

13.30 – 14.00 Inloop 

14.00 – 15.00 Plenair Gedeelte 

15.00 – 16.00 Workshops (Geef je hier op)

16.00 – 16.30 Plenair Gedeelte  

16.30 – 17.30 Netwerkborrel  

Programma toegelicht 

Ben je benieuwd wat de Blauwe Agenda is en wat de Blauwe Agenda voor jou kan betekenen? Welke pilotprojecten lopen er, welke lessen zijn er al geleerd? En welke lessen zijn mee te nemen op de Heuvelrug, kom dan naar het Symposium van de Blauwe Agenda.  

In het plenair gedeelte nemen we je mee langs de wie, wat, waars en waaroms. Waarom is de Blauwe Agenda er, welke projecten lopen er, wie werken eraan? Wat gebeurt er nog meer? 

Ook gaan we dieper in op de verschillende extremen op de Heuvelrug, het was van 2018 tot en met 2022 erg droog, maar in 2024 hebben we ook veel winterneerslag gekend wat zelf tot na de zomer gevolgen heeft op de flanken van de Heuvelrug.  

Na het plenair gedeelte is er ruimte voor het volgen van één van de 3 inhoudelijke workshops over afkoppelen, de winterneerslag en KNMI-scenario’s en over droogte, en afkoppelen op de Heuvelrug. 

Workshop 1: Droogte op de Heuvelrug door Arco van Vugt, projectleider Blauwe Agenda (geef je op)

Ondanks de afgelopen natte winter blijven droogte en structurele verdroging een belangrijk aandachtspunt voor de Heuvelrug en omgeving. De natte winter heeft echter wel duidelijk gemaakt dat de marge waarbinnen we het water kunnen vasthouden soms klein is. Dat vraagt om slimme oplossingen, systeeminzicht, goede afstemming en voorlichting. Hoe zorgen dat we het draagvlak behouden en stappen kunnen blijven zetten? Welke problemen ondervinden gemeenten daarin en hoe kunnen we elkaar helpen?  

Workshop 2: Wateroverlast op de Heuvelrug: KNMI scenario’s door Willem-Jan Dirkx, geohydroloog bij HDSR (geef je op)

Als gevolg van de extreme hoeveelheid neerslag van het afgelopen jaar zijn de grondwaterstanden op de Utrechtse Heuvelrug hoog. Voor de natuur is dat vaak goed nieuws, maar het kan ook leiden tot wateroverlast. Het samenwerkingsverband Blauwe Agenda werkt op de Utrechtse Heuvelrug aan een robuust en toekomstbestendig watersysteem, waarin alle waterfuncties een duurzame plek vinden. Als onderdeel van de kennisontwikkeling heeft de Blauwe Agenda toekomstscenario’s laten berekenen wat de KNMI klimaatscenario’s voor het watersysteem van de Utrechtse Heuvelrug zouden kunnen betekenen. De klimaatscenario’s kennen een nogal grote bandbreedte, maar het stijgen van de grondwaterstanden als gevolg van de toename van de winterneerslag is daarbij altijd als belangrijk aandachtspunt benoemd.

Workshop 3: Afkoppelen op de Heuvelrug door Toon Wurfbain, beleidsadviseur klimaatadaptatie en water bij Gemeente Utrechtse Heuvelrug (geef je op)

Water vasthouden door het af te koppelen wordt door klimaatverandering steeds belangrijker. Gemeentes op de Heuvelrug zijn daar zelf actief mee bezig. Maar gemeentes kunnen dat niet alleen. Particulieren en bedrijven/organisaties moeten daarin meegenomen worden. Hoe zorgen dat we ervoor dat particulieren en bedrijven stappen kunnen blijven zetten? Hoe stimuleren we hen, en halen we zorgen weg?    

Details 

Locatie: Kasteel Groeneveld in Baarn

Aanmelden? Dat kan hier, door je op te geven voor één van de workshops.

Meer weten over de Blauwe Agenda? www.blauweagenda.nl