Op 12 april kwamen de initiatieven online samen
De Heuvelrugalliantie bestaat uit een divers gezelschap van initiatieven die zich op en om het Nationaal Park inzetten voor natuur, landschap en erfgoed. Op 12 april organiseerden we vanuit het Nationaal Park een online bijeenkomst, waarbij de initiatieven elkaar konden ontmoeten. Van opruimacties tijdens sportieve wandelevenementen tot het bewaken van kostbaar erfgoed, zoals de Wegh der Weegen, de historische weg, ontworpen in 1647 door architect Jacob van Campen. Er ontstonden mooie kruisbestuivingen.
Duurzame mobiliteit
De initiatieven van de Heuvelrugalliantie zetten zich op diverse manieren in om Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug duurzamer te maken. Allemaal in relatie tot het belang van de natuur in het Nationaal Park en dat deze behouden blijft voor toekomstige generaties. Belangrijk thema is bijvoorbeeld duurzame mobiliteit. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het Park bereikbaar is zonder overvolle parkeerplekken en met minder CO2 uitstoot? Belangrijk ook bij de organisatie van duurzame sportieve evenementen, zoals die van Greenrace. En stel je voor dat we van alle N-wegen 60 kilometer wegen maken? Dit is een van de ambities van Heuvelrug in Goede Banen. Dan wordt het ook een stuk veiliger en stiller in het Park.
Voedsel
Een ander belangrijk thema is voedsel. GoedVolk is bezig met Foodvolk, waarmee ze zich richten op de ontsluiting van duurzaam en lokaal geproduceerde voeding. Misschien kunnen ze samen wel een Herenboerderij oprichten? En welke kansen liggen er om voedselverspilling tegen te gaan? Ook zijn er diverse initiatieven die interesse hebben in een voedselbos. Maar waar vind je plekken om die te creëren?
Plastic Vrij
Initiatieven zoals Campus Landgoed Zonheuvel en Grounded zoeken de samenwerking op kennis delen en ontmoeting. Hierbij worden ook mooie kruisbestuivingen gemaakt met de kunstsector. En ook afval en plastic houdt de gemoederen bezig. GoedVolk, Greenrace en Campus Landgoed Zonheuvel organiseren activiteiten om het Park schoner te maken: van plandelen ( = wandelen + plastic rapen) tot het creëren van plastic vrije zones.
Bomen
Een thema wat zeker verbindt is bomen. Elk initiatief zoekt naar mogelijkheden om meer groen te creëren en te behouden. Of het nu is in het omliggende stedelijk gebied, zoals de buurtvergroeners van Zusterpark Rotsoord doen met hun Bomenprocessie of in het behoud en beheer van groen aan de Wegh der Weegen. Of het herstel van de prachtige Heidetuin in Driebergen-Rijsenburg. En een pareltje waar we allemaal op wachten.. de dassendocumentaire “Dassen van de Heuvelrug”. Dan kunnen we zien hoe prachtig de natuur is in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
Benieuwd naar deze initiatieven?
Kijk op onze website onder Heuvelrugalliantie.
Doe ook mee: sluit je aan bij de Heuvelrugalliantie
Zet jij of jouw organisatie zich ook actief in voor natuur, landschap en/of erfgoed in of rondom de Utrechtse Heuvelrug? En sluit je je graag aan bij deze enthousiaste groep mensen? Vertel ons dan over jouw initiatief en sluit je aan. Zo kunnen we initiatieven aan elkaar verbinden, nieuwe samenwerkingen tot stand brengen en andere mensen stimuleren om hun handen uit de mouwen te steken.
Sluit je aan bij de Heuvelrugalliantie