Begin mei is onze nieuwe adjunct-directeur Bart Bennis gestart bij Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Bart gaat zich focussen op de projecten uit onze samenwerkingsagenda, de bedrijfsvoering en fondsenwerving. “Ik heb zin om voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug aan de slag te gaan en de beweging, die al eerder is ingezet, verder te brengen. Ik sta te trappelen om mijn bijdrage te leveren.” Onbekend met de natuur en cultureel erfgoed is Bart niet. Hij was mede-oprichter van GeoFort in Herwijnen. Nu komt hij met zijn kennis, ervaring én kritische kijk op bedrijfsvoering ons team versterken. En daar hebben we zin in!
Om je alvast een beetje een beeld te geven wie Bart is, hebben we hem 5 vragen gesteld!
Lees je mee?
Omschrijf Bart eens. Wat of wie is typisch Bart?
Ik ben redelijk bedachtzaam en kijk en luister voordat ik tot actie overga. Zo probeer ik voor mijn nieuwe werk bij het Nationaal Park eerst te begrijpen wat de problematiek is, wat er allemaal gaande is en wie welke belangen heeft. Zodra ik dat door heb hoop ik mijn rol effectief inhoud te kunnen geven en zo bij te dragen aan meer ruimte, geld en draagvlak voor natuur op en rondom de Utrechtse Heuvelrug. Typisch Bart is ook dat ik vol overgave ben gestart met het maken van een ondernemingsplan om een fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie nieuw leven in te blazen.
Natuur of cultuur snuiven?
Dat is een lastige…. Ik woon in een buitengebied en ga graag en geregeld de natuur in, met name om te wandelen. In vakanties zoek ik altijd de natuur op, in het bijzonder onherbergzame woestijn en savannegebieden waar weinig mensen wonen. Maar tussendoor vind ik het ook heerlijk om musea te bezoeken, met name voor moderne kunst. Dus eigenlijk beide.
Meest favoriete bezienswaardigheid of natuurgebied in het Nationaal Park
Het stuk tussen Amerongen en Rhenen aan de zuidelijke rand van het Nationaal Park, van waar je over het Rivierengebied uitkijkt, vind ik schitterend. De overgang van bos naar polder wordt daar door het abrupte einde van de stuwwal prachtig gemarkeerd. Op een of andere manier is het licht er altijd mooi.
Liever met de fiets of met de auto?
Als het kan met de fiets. Ik ben een ‘nut-fietser’ en fiets het liefste naar mijn werk of naar iemand toe. Ook ben ik heel vaak met de fiets op vakantie gegaan, zelfs met vier kleine kinderen en met alle spullen op de fiets. Campings mijd ik waar mogelijk. Ik ben heel goed geworden in het vinden van afgelegen plekjes en laat daar geen sporen na. En als ik met de auto ga, dan het liefste met een four wheel drive camper naar Marokko. Tochten over het Atlasgebergte richting de Sahara zijn voor mij de ultieme tijdbesteding.
Oké, omdat je sollicitatieprocedure bijzonder was, nog een extra dilemma: digitaal sollicitatieproces of fysiek sollicitatieproces?
Het eerste gesprek ging digitaal. Dat viel me reuze mee. Ik denk omdat het toen vooral ging om het uitwisselen van informatie. Bij het 2e gesprek dat wel fysiek plaatsvond, kreeg ik ook gevoel bij de mensen die tegenover me zaten en hun onderlinge verhouding. Via Zoom en Teams heb ik diverse contacten van de stichting leren kennen, maar ik denk dat ik ze pas ga (her)kennen als ik ze een ook in het echt heb meegemaakt. En andersom ook.