Deze werkzaamheden zijn gedaan – update oktober 2024

Dankzij de ruiters en menners die het Ruitervignet UH hebben aangeschaft, was het mogelijk om ook na de zomer diverse werkzaamheden uit te voeren. Veel dank voor jullie bijdrage!

Zuylensteinse bos

Vanaf 17 september werd er in het Zuylensteinse boste Leersum hard gewerkt aan het opknappen van de ruiterpaden. Vooral het pad tussen knooppunt 94 en 95 heeft een metamorfose ondergaan. Van een paadje van nog geen meter breed is het pad nu zeker 2 meter breed geworden. Door het verbreden is de begroeiing ook teruggedrongen.

Het is wel handig om niet alleen in het midden van het pad te rijden, maar lekker af te wisselen in ook links en rechts rijden: dit helpt ook om het dicht groeien tegen te gaan.

Structureel snoeiwerk staat hier ook op de planning – in dit artikel lees je meer over werkzaamheden en onderhoud. Merk je dat paden eerder aan het dichtgroeien zijn? Meld dit dan via het Meldingenformulier op NPUH.nl.

Tussen knooppunt 94 en 95: oude situatie

Tussen knooppunt 94 en 95: nieuwe situatie

Hevige regenval

Het onderhoud was nodig nadat er door hevige regenval veel erosie was ontstaan. De paden in het Zuylensteinse Bos en Amerongse Bos hebben nogal wat hoogteverschillen, waardoor ze meer erosieschade oplopen bij extreem weer. Wanneer er een melding wordt gedaan via het Meldingenformulier, gaat de opzichter op pad om de schade te inspecteren en in te schatten wat er eventueel nodig is aan materieel, arbeidstijd en budget om de schade te herstellen. Indien nodig wordt de aannemer ingepland.

Amerongse Bos

Gelijktijdig met het herstel in het Zuylensteinse Bos zijn diverse paden in het Amerongse Bos opgeknapt. De Kalvertong bijvoorbeeld (knooppunt 117-114) heeft er sinds de vorige onderhoudsbeurt goed bij gelegen, maar door een paar stortbuiten kort op elkaar begon deze heuvel weer af te brokkelen.

Ook het pad tussen Overberg en Amerongen, knooppunt 102-101, had aandacht nodig. Daarnaast zijn watergaten op de route open gemaakt en diverse plekken met kleine erosieschade aangepakt. Binnen drie dagen werk zagen de paden er weer naar wens uit. Op www.paardrijdeninutrecht.nl is de planning van het onderhoud te zien op een kaartje.

Nieuw (gedeeld) pad in Rhenen

Door het wegvallen van een ruiterpad in Prattenburg hebben ruiters/menners vanuit Rhenen minder uitrijmogelijkheden. De oversteek naar het bos boven Elst kost enige moeite omdat men echt door het dorp Elst moet. Stichting Ruiteren en Mennen is dan ook druk in overleg met gemeente Rhenen en landgoederen om de uitrijmogelijkheden boven Rhenen te vergroten. Positieve ontwikkeling is dat de gemeente Rhenen ermee heeft ingestemd dat over enige tijd een wandelpad ook ruiterpad wordt. Dus dat wordt een gedeeld pad. Het ligt tussen knooppunt 139 en 140 (zie kaartjes).

Nieuws (gedeeld) ruiterpad in Rhenen – detail

 

Nieuw (gedeeld) ruiterpad in Rhenen – overzicht

 

Ook deze werkzaamheden werden gedaan:

Leersum

Bij Leersum is grondwerk uitgevoerd. Hierbij zijn erosiegeulen geëgaliseerd, waterafvoergaten opengemaakt en zijn op sommige plekken de paden breder gemaakt.

Baarn

Naar aanleiding van een melding is er in het Baarnse Bos op diverse plekken gesnoeid.

Hele gebied

In het gehele gebied zijn er in de laatste weken sleeprondes uitgevoerd, waardoor de paden zijn geëgaliseerd. het Utrechts Landschap heeft op haar terreinen zelf het onderhoud uitgevoerd, met ondersteuning vanuit het Ruitervignet UH.

 

Erosiegeulen door hevige regenval
Inzet van kraanmachine voor onderhoud en herstel
Paden hersteld

Werkzaamheden efficiënt inplannen

De onderhoudswerkzaamheden zijn mogelijk dankzij degenen die het Ruitervignet UH hebben aangeschaft. Zij zorgen ervoor dat er budget is om de werkzaamheden uit te voeren – het beschikbare budget is immers afhankelijk van het aantal mensen dat een vignet koopt.

Per deelgebied wordt onderhoud structureel ingepland. Waar nodig worden meldingen los opgepakt, zoals met de erosieschade. Ook wordt gekeken hoe werkzaamheden kunnen worden gecombineerd, zodat de aannemer meerdere klussen in een gebied gelijktijdig kan uitvoeren.

Het kan dus gebeuren dat een melding later wordt opgepakt, om zo efficiënt mogelijk om te gaan met het beschikbare budget.

We hopen dat dankzij de ruiters en menners die het Ruitervignet UH kopen het budget hetzelfde blijft of groeit bij meer deelnemers, zodat we de komende jaren steeds beter het onderhoud kunnen uitvoeren. Samen kunnen we de slag van onderhouden naar verbeteren maken!

 

Terug naar het Ruitervignet nieuws