Bestuurlijke startbijeenkomst MONA: gezamenlijke visie duurzame recreatieve mobiliteit op de Utrechtse Heuvelrug

Op 16 oktober 2024 vond de bestuurlijke kick-off plaats van het Europese Interreg-project MONA, georganiseerd door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH). Dit was de eerste keer sinds de start van het project dat de betrokken stakeholders bij elkaar kwamen op bestuurlijk niveau. Gijs de Kruif, directeur bestuurder van NPUH heette iedereen welkom. 

Er werd uitgebreid gesproken over kansen en knelpunten voor de transitie naar duurzame recreatieve mobiliteit op de Utrechtse Heuvelrug. Bestuurders en betrokkenen van provincie Utrecht, gemeenten op en rond de Heuvelrug, terreineigenaren en andere organisaties waaronder NS en ANWB,  deelden hun ideeën en bouwstenen voor een gezamenlijke visie-ontwikkeling. 

Samenwerking

Gedeputeerde van de provincie Utrecht, André van Schie opende de bijeenkomst met een videoboodschap waarin hij het belang van samenwerking benadrukte. Hij stelde dat een gedegen gezamenlijke visie op duurzame recreatieve mobiliteit essentieel is voor het behoud van dit prachtige natuurgebied.  

NS-Regiodirecteur Irma Winkenius noemde de historische rol van de trein in het bereikbaar maken van natuurgebieden en lichtte initiatieven toe waarmee de NS wandelaars en recreanten ondersteunt. Daarbij werden ook de zogenoemde pilot ‘Buitenpoorten’ in Noord-Holland als voorbeeld genoemd: stations die toegankelijk en aantrekkelijk zijn om te verblijven en een betere verbinding vormen tussen de trein en de natuur met een functie als duurzaam startpunt om de omgeving te verkennen.  

Sterre Sparreboom, projectleider duurzame mobiliteit bij NPUH nam de aanwezigen mee in het MONA project en duidde de deelprojecten die in samenwerking met gemeenten en andere stakeholders uitgevoerd kunnen worden voor de verduurzaming van recreatieve mobiliteit in en rondom het Nationaal Park.  

Gezamenlijke visie

Het enthousiasme en de betrokkenheid van de deelnemers was groot! Er werd afgesproken om in het voorjaar van 2025 opnieuw overleg te plannen om de volgende stappen in het visietraject te ontwikkelen. Dit traject zal worden begeleid door een mobiliteitsvisie-expert.  

Project MONA: duurzame recreatieve mobiliteit

Deze bijeenkomst vond plaats in het kader van een groter Europees samenwerkingsverband met partners uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk onder de naam MONA:  ‘Modal shift, routing en nudging oplossingen in natuurgebieden voor duurzaam toerisme’. Doel van het meerjarige Europese Interreg project MONA is het realiseren van duurzame en natuurgerichte mobiliteit en recreatie in natuurgebieden in Noordwest-Europa. Het project is medio 2023 van start gegaan met een looptijd van 4,5 jaar.   

Lees hier meer over MONA