1. Amerongen: water vasthouden op de Amerongse berg

Ten noorden van Amerongen liggen mooie bossen op de Utrechtse Heuvelrug met steile hellingen. Als het hard regent, kan niet al het water daar in de grond zakken. Het water verzamelt zich op paden en stroomt naar het dorp. Dit zorgt voor wateroverlast en belasting van het riool met schoon water. In opdracht van de Blauwe Agenda is onderzocht waar het water zich verzamelt en afstroomt. Op basis van dit onderzoek zijn plekken bepaald waar het water het beste vastgehouden kan worden. Op open plekken in het bos zijn laagtes en wallen gemaakt om het water tegen te houden en in de grond te laten zakken. Het water komt ten goede aan het grondwatersysteem en voorkomt wateroverlast. De partners van de Blauwe Agenda willen vergelijkbare maatregelen toepassen op andere plekken op de Utrechtse Heuvelrug waar dit probleem speelt.

Bekijk deze video van RTV Utrecht, waarin het project in Amerongen wordt getoond.

2. Waterverkenning in de Laagte van Pijnenburg

Met verschillende organisaties is in het gebied van de Laagte van Pijnenburg onderzocht hoe water beter kan worden benut. Dit doet de Blauwe Agenda bijvoorbeeld bij de golfbaan en de omliggende landgoederen. Het doel is om een waterprogramma te ontwikkelen.

3. Plan voor een robuuster watersysteem

Er is een plan opgesteld om het watersysteem van het Nonnenland en de Praamgracht sterker te maken. Hierbij combineert de Blauwe Agenda waterherstel met het verbeteren van recreatiemogelijkheden in het gebied.

4. Grondwatermetingen en nieuwe natte natuur

Verder zijn grondwatermetingen uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in het watersysteem van Op Hees. Daarnaast ontwikkelen we nieuwe natte natuurgebieden waar zeldzame planten, insecten en vlinders van kunnen profiteren.

5. Monitoring van resultaten

Wat moeten we weten om goed zicht te houden op de ontwikkeling van het watersysteem, de impact van klimaatverandering en het effect van maatregelen? Vanwege de omvang van het gebied gaat de Blauwe Agenda daarbij pragmatisch te werk. Het is doel is om zoveel mogelijk gebruik te maken van lopende metingen en reeds beschikbare data. Die worden in beeld gebracht. Omdat beschikbaarheid van bodemvocht op de hoge delen van de Heuvelrug cruciaal is voor de vegetatie, willen we meer inzicht in het verloop door het jaar en met name de snelheid van uitdroging in warme droge perioden.